gastro postao
Grilani bakalar s domaćim njokima i umakom odličan je izbor za Badnjak
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 310
Bakalar
- 1000 g bakalar
Njoke
- 500 g krumpir, mladi
- 1000 g špinat
- pšenično brašno, bijelo
- 1 kom jaje kokošje
- sol
Umak
- 3 režanj češnjak
- 2 kom mladi luk
- 0.50 kom limunov sok
- 1 mala žlica senf
- 1 mala žlica kapari
- 3 žlica list bosiljka
- 1 žlica peršin, list
- 1 žlica vlasac ( listovi)
- sol
- svježe mljeveni papar
- ulje maslinovo
Priprema
- Za njoke: Skuhajte krumpir i špinat, te ih ostavite da se ohlade.
- Krumpir protisnite, špinat izmiksajte te ih ostavite da se ohlade.
- Izmijesite smjesu od krumpira, špinata, brašna i jaja i izradite njoke, koje potom stavite u ključalu vodu
- Kada njoki isplivaju na površinu vode treba ih kuhati još 10 minuta.
- Za umak: Na malo maslinovog ulja prodinstajte češnjak i dodajte još malo mladog luka, nakon što luk uvene treba ga maknuti s vatre.
- U drugoj posudi promiješajte malo limuna, senfa, prethodno prodinstani luk i češnjak, svježi peršin, vlasac i bosiljak, usitnjene kapare, sol i papar. Dodajte još malo maslinovog ulja i dobro izmiješajte.
- Bakalar: Ispecite bakalar na grill tavi, poslužite s njkima i prelijte umakom.