gastro postao
Divna poslastica sa sirom koju mnogi obožavaju
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 170
Potrebno vam je
- 9 kom dvopek
- 40 g maslac, neslani
- 135 g šećer, kristal
- 500 g sir kravlji svježi (cottage)
- 1 mala žlica limunova korica
- 1 mala žlica limunov sok
- 5 kom jaje kokošje
Priprema
- Dvopek razmrvimo u mrvice (zamotamo ga u čistu kuhinjsku krpu i zdrobimo pomoću valjka za tijesto), pa ga izmiješamo s dvije nepune žlice šećera i maslaca. Taremo ga među dlanovima dok se sastojci međusobno ne povežu.
- Masu od dvopeka utisnemo žlicom u dobro namašćen oblik za tortu tako da stvori glatko dno.
- Sir (svježi ili Philadelphia) zdrobimo i glatko izmiješamo, pa mu malo-pomalo dodamo ostatak šećera, limunovu koru, sok od limuna i žumanjke i sve zajedno izmiješamo u kremu.
- Bjelanjak istučemo u čvrsti snijeg. Kremu od sira stavimo na snijeg od bjelanjaka pa ih pjenjačom rahlo izmiješamo.
- Masu odmah stavimo na dvopek i pečemo je 75 minuta na temperaturi od 150 stupnjeva C.
- Sredina gotovog kolača mora biti elastična i čvrsta. Kad je kolač pečen, ostavimo ga da se 10 minuta hladi, a zatim otvorimo rub obruča za tortu. Na stol ga nosimo tek nakon što je tri sata odstajao.