gastro postao
Probajte ovo libanonsko jelo i počastite se nesvakidašnjim menijem
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 3
Tahini umak
- 0.50 šalica tahini
- 2 mala žlica limunov sok
- 0.50 kom luk ,crveni
- 0.50 mala žlica sol
- 0.50 mala žlica svježe mljeveni papar
Falafel
- 1 šalica slanutak, konzerva
- 1 kom luk ,crveni
- 2 režanj češnjak
- 2 žlica peršin, list
- 1 mala žlica kumin, mljeveni
- 1 mala žlica korijander
- 1 mala žlica sol
- 0.50 mala žlica crvena paprika
- 0.50 mala žlica prašak za pecivo
- ulje suncokretovo
Priprema
- U blenderu pomiješati i usitniti sve sastojke za pripremu tahini umaka ( prvi sastojak je tahini pasta) sa ¼ šalice vode do glatke paste.
- Za pripremu smjese za falafel pomiješati slanutak, luk, češnjak, peršin, kim, korijander, sol, crvenu papriku i prašak za pecivo te usitniti u blederu do konzistencije koja nalikuje mokrim krušnim mrvicama.
- tavi zagrijati veću količinu ulja na otprilike 180 ˚C. Pomoću 2 žličice formirati smjesu u loptice ili diskove promjera 2,5 cm pa ih peći u zagrijanom ulju povremeno okretajući do zlatno smeđe boje. Ocijediti pa odložiti na papirnati ručnik.
- Falafel servirati sa tahini umakom i pita kruhom.