Recepti 13. listopada 2014.

Frangipane tart s breskvama

Frangipane tart s breskvama
gastro postao gastro.24sata.hr
Tart s domaćim breskvama pravi je ljetni, sočni desert

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 820

Prhko tijesto

  • 500 g pšenično brašno, bijelo
  • 0.50 kom prašak za pecivo
  • 1 prstohvat sol
  • 250 g maslac, neslani
  • 100 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 žlica vrhnje kiselo (20% masti)
  • 1 kom limunova korica

Frangipane

  • 150 g bademi,mljeveni
  • 125 g maslac, neslani
  • 85 g šećer, kristal
  • 2 kom vanilin šećer
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 žlica tamni rum
  • 0.50 mala žlica prašak za pecivo

Ostali sastojci

  • 7 kom breskva
  • 1 šaka listići badema

Priprema

  1. Prhko tijesto: Prvo napravite prhko tijesto i to tako da pomiješate 350 g glatkog i 150 g oštrog brašna sa praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte ribanu koricu limuna te na kockice rezani hladni maslac.
  2. Rukama izradite brašno s maslacem dok ne dobijete finu mrvičastu smjesu. U tu smjesu dodajte 2 žumanjka i jedno cijelo jaje te žlicu kiselog vrhnja i dobro umijesite. Ako vam se lijepi kod miješenja, dodajte još malo glatkog brašna. Kad ste formirali lijepu kompaktnu kuglu od tijesta, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmori barem 1 sat (moje tijesto je odstajalo jedno 3 sata).
  3. Kad ste napravili prhko tijesto i kad je ono odmorilo u hladnjaku, a prije no što ćete ga valjati, krenite s pripremom frangipane nadjeva.
  4. Frangipane nadjev: Prvo sameljite bademe. Jaje izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mu rum te malo praška za pecivo i na kraju omekšali maslac.
  5. Kad ste ove sastojke izradili u finu smjesu, dodajte bademe. I to je to – jednostavnije ne može!
  6. Tart: Na papiru za pečenje izvaljajte prhko tijesto, izbockajte ga vilicom te na njega namažite frangipane nadjev.
  7. Nadjev nanesite po cijeloj površini tijesta, ali si ostavite jedno 5 – 6 cm ruba koji će vam služiti za obrub. Po nadjevu složite breskve izrezane na ploškice i to tako da ih lagano utiskujete u nadjev.
  8. Kad ste utisnuli sve breskve, lagano prebacite rubove tijesta prema unutra te cijeli tart posipajte listićima badema. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva jedno 40-45 minuta, odnosno, dok rubovi tarta ne poprime lijepu zlatnu boju, kao i listići badema.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.