gastro postao
Tradicionalni dalmatinski desert omiljen u mnogim krajevima
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 610
Potrebno vam je
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 20 g kvasac, svježi
- 2 kom jaje kokošje
- 80 g grožđice
- 50 g šećer, kristal
- 25 g šećer, u prahu
- 20 g maslac, neslani
- 0.50 dl rakija šljivovica (33 vol % alkoh.)
- limunova korica
- sol
- 5 dl ulje suncokretovo
Priprema
- U posudu staviti prosijano brašno, sol, žumanjke, šećer, grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije (može biti rakija prema želji, ne mora nužno biti šljivovica) i naribanu koricu limuna.
- U posebnoj posudi rastopiti malo šećera i kvasac u 1 dl mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. Dodati ga u brašno i doliti još toliko mlijeka da tijesto bude tako mekano da se može vaditi žlicom.
- Kuhačom dobro izmiješati tijesto i stavljati da se prži u vruće ulje. Kod prženja svaki komad okretati da sa svih strana porumeni. Pržene fritule posložiti na tanjur, poprskati preostalom rakijom i posipati šećerom u prahu.