gastro postao
Naša blogerica Tatjana donosi vam recept za kolačiće na kojima se možete kreativno izraziti i ukrasiti ih po želji
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 90
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 63
Potrebno vam je
- 750 g pšenično brašno, bijelo
- 1 kom prašak za pecivo
- 1 mala žlica đumbir u prahu
- 0.60 mala žlica muškatni oraščić
- 0.50 mala žlica mljeveni piment
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 200 g maslac, neslani
- 200 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 230 g med, vrcani
- 120 ml voda
- 1 kom jaje kokošje
- ekstrakt vanilije
Priprema
- U posudu staviti sve suhe sastojke, osim šećera, i dobro ih promiješati.
- U drugoj posudi miksati maslac sobne temperature i šećer. Kada se dobro izrade dodati med, jaje, vaniliju i vodu. Lagano miješati i dodavati brašno s dodacima (suhe sastojke).
- Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela, svaki zamotati u prozirnu foliju i ostaviti minimalno 3 sata u frižideru (može i duže, preko noći).
- Radnu plohu posuti s malo brašna pa tijesto razvaljati i vaditi modlicom, slagati na papir za pečenje i označiti rupice za oči i gumbe (taj dio neki kalupići odrađuju sami).
- Peći 10 minuta na 170-180°C. Pečene i ohlađene keksiće ukrasiti jestivim bojama (ja sam koristila one u tubicama, dr. Oetker - Pismo i otopljenu čokoladu za oči).
- Ovi keksi trebaju odstajati nekoliko dana, čuvajte ih u zatvorene u limenoj ili plastičnoj kutiji.