gastro postao
Jednostavno ispecite piletinu kako bi dobili hrskavi obrok s dodatkom limuna i origana
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 3
Potrebno vam je
- 1 kom limun
- 4 kom pile (crno meso - batak, zabatak)
- sol
- svježe mljeveni papar
- 3 mala žlica ulje maslinovo
- 3 grančica origano
- 1 žlica ljutika
- 1 režanj češnjak
- crvena paprika
- 0.50 dl vino bijelo
- 0.50 šalica pileći temeljac
Priprema
- Pećnicu zagrijati na 220˚C.
- Jednu polovicu limuna narezati na vrlo tanke kriške bez koštica, a drugu polovicu prepoloviti na dva dijela.
- Piletinu začiniti sa soli i paprom.
- Veću tavu premazati sa žličicom ulja pa poslagati piletinu sa kožicom prema dolje i zagrijavati tavu na vatri srednje jačine. Peći dok kožica posmeđi odlijevajući višak otopljene masnoće. Kuhati 10-ak minuta da piletina bude pečena do pola.
- Polovicu narezanog limuna posipati po piletini, a drugu polovicu pobacati na dno tave. Tavu premjestiti u pećnicu, a piletinu ostaviti u položaju sa kožom prema dolje. Peći 6-8 minuta, odnosno da piletina bude potpuno pečena sa hrskavom kožicom, a kriške limuna na dnu tave karameliziraju.
- Piletinu zajedno sa karameliziranim limunom premjestiti na topli tanjur, a limun omekšali limun sa vrha piletina ostaviti u tavi. Tavu ponovno vratiti na plamenik, dodati grančice origana, ljutiku ili luk, češnjak i crvenu papriku u listićima pa pirjati miješajući oko 1 minutu.
- Maknuti tavu s vatre, dodati vino pa opet kuhati dok se sadržaj reducira na pola. Zatim uliti temeljac i kuhati dok se sadržaj zgusne, oko 3 minute. Istisnuti jednu krišku limuna, začiniti sa soli i paprom te pošpricati sa 2 žličice ulja.
Jednostavno ispecite piletinu kako bi dobili hrskavi obrok s dodatkom limuna i origana