Recepti 04. svibnja 2016.

Juha od kelja s mesnim okruglicama

Juha od kelja s mesnim okruglicama
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogata, ukusna, topla juha koja može zamijeniti i glavno jelo

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 259

Potrebno vam je

  • 1 kom kelj glavati
  • 1 kom luk ,crveni
  • 500 g krumpir, zreli
  • 1 dl vrhnje za kuhanje
  • 1.50 l voda
  • 50 g kruh pšenični, bijeli
  • 200 g mljevena junetina
  • mlijeko kravlje, punomasno
  • sol
  • papar
  • ulje maslinovo
  • sušeni timijan

Priprema

  1. Kelj operite, dobro ocijedite i nakidajte na manje komade. Krumpir ogulite i narežite na kocke, 1/3 krumpira narežite na sitno.
  2. U zdjeli pomiješajte sredinu starog bijelog kruha sa 2-3 žlice mlijeka, pustite da kruh omekša. Ocijedite višak mlijeka i kruh te dodajte mljevenom mesu (nije nužno da bude junetina), začinite sa soli, paprom i timjanom. Rukama oblikujte manje okruglice.
  3. Na maslinovom ulju popržite mesne okruglice sa svih strana i izvadite sa strane. Na istoj masnoći prepržite sitno nasjeckani luk, dodajte krumpir i kelj, dobro promiješajte, smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se pirja 5 minuta.
  4. Nakon 5 minuta u lonac dodajte vodu i mesne okruglice pa kuhajte na srednjoj vatri još 15 minuta.
  5. Izvadite veće komade povrća i mesne okruglice iz juhe, a ostatak izmiksajte štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu, dodajte vrhnje za kuhanje, vratite povrće i okruglice pa pustite da juha još jednom prokuha. Po potrebi dodajte vode.

Bogata, ukusna, topla juha koja može zamijeniti i glavno jelo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.