Recepti 13. listopada 2014.

Juha od luka

Juha od luka
gastro postao gastro.24sata.hr
Soupe a l'Oignon smatra se klasikom francuske gastronomije i juhom nad juhama

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1241

Potrebno vam je

  • 50 g maslac, neslani
  • 750 g luk ,crveni
  • 3 režanj češnjak
  • 25 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 l povrtni temeljac
  • 250 ml vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
  • lovorov list
  • 2 grančica svježi timijan
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • peršin, list
  • 0.50 kom baguette bijeli
  • 100 g sir gruyere

Priprema

  1. Izribajte luk na ribež (upotrijebite dio ribeža za ribanje jabuka).
  2. Rastopite maslac u većoj zdjeli, dodajte luk i kuhajte na laganoj vatri 25 minuta dodajući temeljac. Ne dodajte previše temeljca, tek nekoliko žlica.
  3. Luk nakon 50 minuta kuhanja treba biti zlatnosmeđi, sasvim mekan i pomalo karameliziran kako bi juhi dao jači okus i tamniju boju.
  4. Dodajte zdrobljeni i sitno narezani češnjak, brašno, te brzo miješajte kako bi se napravio zapržak.
  5. Polako ulijevajte temeljac, vino, često miješajući, do toga da lagano uzavrije.
  6. Ubacite lovorov list, timijan, sol, svježe samljeveni crni papar. Ostavite na lagajnoj vatri 35- 40 minuta. Na kraju kuhanja dodajte sitno nasjeckani svježi peršin.
  7. Na tavi ispecite komade bageta prekrijete ih naribanim sirom, pa stavite u pećnicu.
  8. Na kraju juhu poslužite u zdjelicama s komadima zapečenog bageta. Poslužite odmah kada na juhu stavite zapečene bagete sa sirom.

Izvor Đurđica Protić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.