gastro postao
Krafne punjene čokoladom i lokalnim pićem - bermetom, imaju poseban, samoborski štih
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 276
Potrebno vam je
- 550 g pšenično brašno, bijelo
- 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 100 g maslac, neslani
- 3 kom vanilin šećer
- 100 g šećer, kristal
- 0.50 dl tamni rum
- 1 kom limunova korica
- 0.80 dl ulje suncokretovo
- 1 kom kvasac, svježi
- 1.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 300 g čokolada za kuhanje
- 0.70 dl bermet
Priprema
- U malo toplog mlijeka razmutimo kvasac uz malo brašna i šereća te pustimo da se uzdigne.
- Od kvasca, brašna, toplog maslaca, mlijeka, ruma, limunove korice i šećera zamijesimo glatko tijesto.
- Mijesimo dok se ne odvaja od posude. Pustimo da se digne te ga još jednom premijesimo. ostavimo da se digne još jednom (oko 20 min).
- Tijesto razvaljamo (na debljinu 1 cm), izrežemo čašom ili kalupom.
- Pokladnice dižemo oko 40 minuta i pržimo u dubokom ulju. Gotove krafne punimo umakom od otopljene čokolade i bermeta (i uz pomoć slastičarske vrećice).