gastro postao
Lignje su zbog svojega oblika pogodne za punjenje različitim nadjevima, a za zatvaranje koristite čačkalice
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 278
Punjenje
- 300 g zelje, divlje
- sol
- ulje maslinovo
Lignje
- 400 g lignja
- ulje maslinovo
- 1 kriška kruh pšenični, bijeli
- 3 kom sušena rajčica
- 10 kom masline, zelene, slane konzerv.
- 10 list list bosiljka
Priprema
- Odaberite neko lisnato povrće po želji (npr zelje). Operite ga i blanširajte u kipućoj slanoj vodi (ne više od 5 minuta).
- Lignje očistite. Nožem odvojite krakove od ostatka lignje. Laganim povlačenjem glave lignje izvucite probavu i prozirni listić. Isperite pod vodom i ostavite da se dobro ocijede i zatim ih posušite, a ako nisu skroz suhe osušite ih papirnatim ručnikom.
- Kruh odvojite od korice i sredinu narežite na kockice i usitnite ga pomoću miksera sjeckalice tako da dobijete veće mrvice. Masline nasjeckajte na sitno (odvojite od koštice ako je ima).
- Suhe rajčice čuvajte u maslinovom ulju i koristite po potrebi, a ako koristite sušene onda ih večer prije namočite u vodu da omekšaju. Narežite na sitno.
- Mrvice kruha kratko popržite na maslinovom ulju. Ostavite sa strane da se ohladi. Krakove od lignji sitno narežite i isto kratko popržite u ulju te im pred kraj dodajte nasjeckane sušene rajčice i masline. Ništa ne morate soliti jer su kruh, rajčice i masline već slane. Ostavite sve da se ohladi.
- Smjesi dodajte nasjeckani svježi bosiljak. Pažljivo napunite lignje. Zatvorite ih čačkalicom. Pecite ih na vrućoj tavi na maslinovom ulju kratko sa svake strane da se lagano zarumene. Pazite da ih ne držite predugo da ne postanu gumenaste.
- Nemojte ih previše peći odjednom. Pecite dio po dio i čuvajte ih na tanjuru pokrivene poklopcem dok sve ne ispečete.
- Na tanjure servirajte zelje te punjene lignje iz kojih ste prethodno izvadile čačkalice. Servirajte toplo.
Izvor Zdrava Krava