Recepti 13. listopada 2014.

Mrak dobri medenjaci

Mrak dobri medenjaci
gastro postao gastro.24sata.hr
Najukusniji blagdanski klasik bez kojeg se ne može

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 80

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 60

Potrebno vam je

  • 150 g med, vrcani
  • 1 mala žlica soda bikarbona
  • 250 g maslac, neslani
  • 2 kom jaje kokošje
  • 150 g šećer, u prahu
  • 500 g oštro brašno
  • 0.50 kom mješavina začina za medenjake

Priprema

  1. Med zagrijati u mikrovalnoj pećnici pa mu dodati sodu bikarbonu i pažljivo promiješati. Stvorit će se pjena pa pazite da vam ne iskipi.
  2. Brašno prosijati, dodati mu mješavinu začina i sve dobro izmiješati.
  3. Maslac pjenasto izraditi pa uz miksanje naizmjence dodavati jaja, šećer, med i brašno sa začinima.
  4. Tijesto ostaviti 1 sat u hladnjaku.
  5. Zagrijati pećnicu na 170°C.
  6. Lim obložiti papirom za pečenje pa slagati kuglice tijesta tako da među njima ostaje mali razmak jer tijekom pečenja kolačići rastu.
  7. Peći 10-12 min. na 170°C.
  8. Po želji medenjake ukrasiti/išarati čokoladnom glazurom (čokoladu otopiti, dodati joj malo ulja, dobro promiješati i kada se malo ohladi ukrašavati).
  9. Vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici, možda će biti dovoljno i kraće vrijeme od gore naznačenoga, a ako vam nakon pečenja medenjaci budu pretvrdi, stavite ih u kutiju/posudu, dodajte komadić jabuke ili koricu i poklopite. Jabuka će pustiti vlagu i za dan-dva medenjaci će se smekšati.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.