gastro postao
Kao i u drugim zemljama pod kulinarskim balkansko-orijentalnim utjecajima, musaka je karakteristično jelo makedonskog podneblja. Pa ako želite jesti poput Makedonaca...
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 375
Potrebno vam je:
- 1000 g patlidžana
- 400 g mljevenog mesa
- 4 žlica suncokretova ulja
- 1 luk
- 4 režnja češnjaka
- 2 rajčice
- 2 paprike
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
- Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Luk popržimo na ugrijanom ulju pa dodamo mljeveno meso i papar. Pirjamo uz povremeno dolijevanje vode, dok meso ne omekša. Na kraju umiješamo češnjak.
- Dok se meso pirja, ogulimo patlidžane, narežemo na ploške debele 0,5 cm, posolimo i ostavimo da odstoje oko 15 minuta. Potom ih osušimo na upijajućem papiru i ispržimo na ulju.
- Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenki i narežemo na kocke, a jednu na kolutove.
- Očišćenu papriku također narežemo na kocke i pomiješamo s rajčicom.
- U vatrostalnu zdjelu slažemo red patlidžana pa na njih rasporedimo pola količine pirjanog mesa, potom posložimo red rajčice i paprike. Sve prekrijemo mesom, a na vrh složimo preostale patlidžane i rajčice naizmjence.
- Tako složenu musaku prelijemo s 2 dcl vruće vode i pečemo na temperaturi od 220 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.
Uživajte!