Recepti 13. listopada 2014.

Panna cotta u umaku od terana

Panna cotta u umaku od terana
gastro postao gastro.24sata.hr
Panna cotta je talijanski desert, a u doslovnom prijevodu znači kuhano vrhnje

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 641

Panna cotta

  • 25 g zelatina
  • 2.50 dl vrhnje za šlag
  • 100 g šećer, kristal
  • 1 dl teran (vino)

Redukcija od terana

  • 500 ml teran (vino)
  • 200 g šećer, kristal
  • mljeveni cimet
  • klinčići

Priprema

  1. Listiće želatine ostavite u zdjelici s malo hladne vode 10-ak minuta kako bi se otopili. U lončiću s teflonskom podlogom zagrijte vrhnje i šećer.
  2. Kuhajte na laganoj vatri miješajući i nemojte dopustiti da prokuha.
  3. Pojačajte vatru, a kada smjesa zakuha, maknite s vatre i dodajte želatinu miješajući da se ne bi napravile grudice i da bi se želatina ravnomjerno rasporedila, a panna cotta bila elastična.
  4. Izlijte u kalupe koje ste predvidjeli i poškropili ih hladnom vodom. Ostavite u hladnjaku da se stisne barem tri sata.
  5. Umak pripremite tako da kuhate u plitkom lončiću ili tavici teran sa začinima (vidi sastojke) na laganoj vatri toliko dugo dok se količina ne prepolovi.
  6. Procijedite ga, ohladite i prelijte preko panna cotte prije serviranja.

Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.