gastro postao
Panna cotta je talijanski desert, a u doslovnom prijevodu znači kuhano vrhnje
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 641
Panna cotta
- 25 g zelatina
- 2.50 dl vrhnje za šlag
- 100 g šećer, kristal
- 1 dl teran (vino)
Redukcija od terana
- 500 ml teran (vino)
- 200 g šećer, kristal
- mljeveni cimet
- klinčići
Priprema
- Listiće želatine ostavite u zdjelici s malo hladne vode 10-ak minuta kako bi se otopili. U lončiću s teflonskom podlogom zagrijte vrhnje i šećer.
- Kuhajte na laganoj vatri miješajući i nemojte dopustiti da prokuha.
- Pojačajte vatru, a kada smjesa zakuha, maknite s vatre i dodajte želatinu miješajući da se ne bi napravile grudice i da bi se želatina ravnomjerno rasporedila, a panna cotta bila elastična.
- Izlijte u kalupe koje ste predvidjeli i poškropili ih hladnom vodom. Ostavite u hladnjaku da se stisne barem tri sata.
- Umak pripremite tako da kuhate u plitkom lončiću ili tavici teran sa začinima (vidi sastojke) na laganoj vatri toliko dugo dok se količina ne prepolovi.
- Procijedite ga, ohladite i prelijte preko panna cotte prije serviranja.
Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši