gastro postao
Sočna patka u bogatom umaku i gratin dauphinoise kao glavne zvijezde blagdanskog stola
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 1667
Patka
- 1 kom patka, srednje masna
- sol
- 10 kom klinčići
Glazura
- 150 g med, vrcani
- 0.50 kom limunov sok
- 15 ml ulje maslinovo
- 5 g mješavina suhih začina
Umak
- 150 g mirepoix
- 1.50 l pileći temeljac
- sol
- svježe mljeveni papar
Gratin Dauphinoise
- 500 g krumpir, mladi
- 100 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 150 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 2 režanj češnjak
- maslac, neslani
- 50 g sir gruyere
- sol
- svježe mljeveni papar
- muškatni oraščić
Priprema
- Pripremite patku tako, da joj odstranite čitavo meso i kosti osim prsiju na prsnom košu i gornje polovice leđa.
- Prsa malo nasolite te ih “našpikajte“ s klinčićima. U svaku stranu utisnite pet klinčića. Ostavite na strani, na sobnoj temperaturi.
- Ostatak patke dobro očistite od kože i masnoće. Sve kosti i meso (vrat, batke, donji dio leđa) narežite na manje komade. Njih ćemo koristiti za pripremu umaka.
- Dobro ugrijte dublju tavu. Tava ne smije biti teflonska, jer se meso i kosti neće pravilno karamelizirati, što je važno za okus umaka. Karamelizirajte kosti i meso. Pustite da se na dnu stvori lijepa, smeđa korica od komadića mesa. Dodajte mirepoix i pustite da i povrće dobije boju, ali pazite da ne izgori. Kada je dobro zapečeno podlijte vodom, dobro kuhačom postružite dno i pustite da uzavre. Smanjite vatru i neka se krčka oko sat vremena.
- Dok se umak kuha, pripremite Gratin Dauphinoise. U mlijeko i vrhnje dodajte usitnjeni češnjak i muškatni oraščić te ga ugrijte i pustite da odstoji dvadeset minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške.
- Manji pleh za pečenje namastite maslacem te krumpir slažite u slojeve. Svaki sloj posolite, popaprite te zalijte s malo aromatiziranog mlijeka i vrhnja. Pazite da ne pretjerate s tekućinom. Na kraju, pospite krumpir ribanim Gruyerom. Pokrijte pleh aluminijskom folijom.
- Krumpir pecite 45 minuta.
- Zagrijte mješavinu meda, limunova soka, ulja i začina.
- Pačja prsa premažite aromatiziranim medom.
- Nakon što se krumpir pekao 45 min, izvadite ga iz pećnice i ostavite negdje na toplom.
- Podignite temperaturu pećnice na 200°C i pristavite patku. Neka se peče 30 minuta. Svakih pet minuta premažite prsa aromatiziranim medom.
- Umak procijedite kroz gazu, bacite kosti i povrće te ga na jakoj vatri reducirajte, dok ne dobijete željenu konzistenciju. Na kraju dodajte dio aromatiziranog meda, sol i papar.
- Kada su pačja prsa gotova, pustite ih da na kosti odstoje 10 minuta.
- Otklopite krumpir i vratite ga u pećnicu, pod gril, da se zapeče.