gastro postao
Tradicionalno hrvatsko jelo neizbježno je prilikom obiteljskih okupljanja i proslava blagdana. Ili bilo koji drugi dan, zar ne?
Omiljeno blagdansko jelo kontinentalnog dijela zemlje zasigurno je purica s mlincima. Osim hrskavih mlinaca i iste takve korice na purici, bogate domaće arome ono su što će i ovaj Božić učiniti još slasnijim. Sretan Božić i u slast!
Potrebno vam je:
- 3 kg purana
- 80 g maslaca
- 75 g ulja
- mješavina suhih začina
- mlinci
Priprema
- Puricu očistite i natrljajte biljnim začinima izvana i iznutra pa pecite u pećnici lagano podlijevajući prvih pola sata uljem, a kad ga potrošite, nastavite podlijevati vodom.
- Tijekom drugog sata pečenja podlijevajte svakih pola sata tekućinom u kojoj se purica peče. Okrenite je nekoliko puta s leđa na prsa i obrnuto da se ispeče sa svih strana.
- Purica je ispečena za dva i pol, tri sata, a to provjerite zabadajući vilicu u bijelo meso: ako vilica ulazi lagano, purica je pečena.
- U međuvremenu mlince rastrgajte na manje komade i prelijte ključalom vodom. Ostavite ih nekoliko minuta u posudi da omekšaju (ne previše) i zatim ih dobro ocijedite.
- Odvojite dio masnoće od pečenke i prelijte mlince. Narežite puricu.
Dobar tek!