gastro postao
Pripremite puricu s narančom koja će mesu dati posebnu mekoću i okus
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 61
Potrebno vam je
- 1 kom puran (cijeli, prosjek)
- 40 g maslac, slani
- šafran
- 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 500 g pileći temeljac
- cajenski papar
- 3 žlica marsala vino
- 2 žlica marmelada od marelica
- 1 žlica zgušnjivač za umake
Priprema
- Maslac otopite te mu dodajte šafran, a naranče operite, naribajte im koricu a jednu naranču narežite na tanje ploške.
- Puricu operite, posušite i začinite soli i paprom a unutrašnjost purice napunite naribanom koricom naranče.
- Ploške naranče umočite u rastopljeni maslac sa šafranom, posolite, popaprite i položite između kože i mesa purice.Preostalu naranču narežite na četvrtine i stavite u puricu.
- Otvor na purici zatvorite drvenim čačkalicama, a krila i batke povežite koncem za kuhanje.
- Položite je na lim za pečenje i premažite preostalim maslacem. Prekrijte je aluminijskom folijom i pecite na 180 stupnjeva oko tri i pol sata. Tijekom pečenja polijevajte je juhom a nakon prvih sat i pol pečenja uklonite foliju te nastavite peći bez nje.
- Pečenu puricu premjestite u zdjelu za posluživanje i ostavite je još neko vrijeme u pećnici da miruje.
- Tekućinu od pečenja procijedite da uklonite masnoću, umiješajte marsalu i marmeladu pa kuhajte još pet minuta, dodajte zgušnjivač i začinite po potrebi. Umak poslužite u zasebnoj posudi.