gastro postao
Super ukusno jelo od riže s radičem i pilećim temeljcem
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 306
Potrebno vam je
- 1.50 šalica pileći temeljac
- 1.50 šalica voda
- 1 kom luk ,crveni
- 3 žlica maslac, neslani
- 1 list lovorov list
- 0.50 mala žlica sol
- 250 g radič, zeleni
- 280 g riža, polirana (ili brašno )
- 0.50 šalica vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
- 40 g parmezan
Priprema
- Temeljac i vodu zagrijati u velikoj posudi do vrenja pa održati toplima na najslabijoj vatri.
- U dubljoj tavi pirjati luk na maslacu sa lovorovim listom i soli na laganoj do srednjoj vatri uz miješanje, oko 10 min.
- Radič (odstraniti jezgru, a listove narezati poprečno na trake) kuhati u posoljenoj kipućoj vodi oko 3 minute dok omekša. Ocijediti u cjedilu i premjestiti u zdjelu sa ledom i hladnom vodom. Ponovno procijediti.
- U tavu sa lukom umiješati arborio rižu i kuhati 2 minute neprestano miješajući. Zatim uliti vino i kuhati, također uz miješanje, dok se većina tekućine apsorbira, oko 5 minuta.
- Dodati pola šalice toplog temeljca i kuhati uz miješanje dok se većina ne upije, a zatim ponavljati postupak uz postupno dodavanje temeljca dok se riža skuha i postane kremasta, otprilike oko 18 minuta.
- Odbaciti lovorov list, umiješati radić i parmezan te kuhati još 1 minutu uz miješanje. Začiniti sa soli i paprom po ukusu i odmah servirati.