gastro postao
Creme caramel je klasičan francuski desert pripremljen od kreme s jajima i zlatnog karamela
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 424
Potrebno vam je
- 180 g šećer, kristal
- 1 kom mahuna vanilije
- 6 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 4 kom jaje kokošje
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
Priprema
- Pećnicu zagrijemo na 160 °C. U keramičke posudice ulijemo kipuću vodu i odložimo ih. Veliku zdjelu napunimo hladnom vodom.
- Stavimo šećer u zdjelicu pa na slaboj vatri prokuhamo dok se šećer ne otopi. Umočimo kist u vodu i njime premažemo stranice zdjelice na kojima su se stvorili kristali šećera. Pojačamo vatru i pustimo da brzo zavrijee, pomno okrećući lonac dok karamel ne postane zlatno-smeđe boje.
- Dno lonca stavimo u zdjelu hladne vode kako bismo zaustavili kuhanje. Brzo izlijemo vodu iz keramičkih zdjelica te u njih razdijelimo karamel. Oprezno zavrtimo zdjelice kako bi se karamel podignuo do sredine stranica. Odložimo da se ohlade.
- Oštrim nožem razrežemo mahunu vanilije, ostružemo sjemenke pa ih s mahunom stavimo u lonac mlijeka i zagrijemo gotovo do vrenja. Sklonimo s vatre i izvadimo mahunu.
- U velikoj zdjeli izmiksamo jaja, žumanjke i šećer. Prelijemo toplom mliječnom mješavinom, miješajući pa ulijemo u zdjelice. Keramičke zdjelice stavimo u lim za pečenje i u njega ulijemo dovoljno kipuće vode da dopire do sredine zdjelica. Pečemo 25 – 30 minuta. Izvadimo iz lima, ohladimo i do posluživanja držimo u hladnjaku.
- Prstom odvojimo rub rožate od zdjelice. Na vrh zdjelice stavimo tanjurić za posluživanje pa preokrenemo.
Creme caramel je klasičan francuski desert pripremljen od kreme s jajima i zlatnog karamela
Izvor Recept je preuzet iz kuharice ˝Kuhinje svijeta - Francuska kuharica˝, u izdanju Mozaik knjige i 24 sata.