gastro postao
Tradicionalno novogodišnje jelo u kojem se uživa na okupu s obitelji
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 698
Potrebno vam je
- 500 g svinjetina,srednje masna
- 250 g govedina
- 200 g slanina suha, masna
- 50 g riža, polirana (ili brašno )
- 1 kom kupus kiseli (glave, sirove svj.)
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom jaje kokošje
- 1 mala žlica crvena paprika
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- sol
- lovorov list
Priprema
- Pripremite listove kiselog kupusa u koje ce te savijati sarme. Pažljivo ih skidajte sa glavice da se listovi ne potrgaju. Odvojene listove ostavite da stoje u hladnoj vodi da se iz njih ispere suvišna sol. Prije savijanja sa svakog lista odsijecite zadebljanje.
- Sitno nasjeckajte luk i popržite na malo masnoće, a zatim luku dodajte mljeveno meso i još malo sve zajedno pržite.
- Meso posolite, popaprite dodajte rižu i dobro izmiješajte, odmaknite sa vatre a zatim umiješajte jaje.
- Na dno dublje posude najprije stavite one dijelove kupusa koje ne možete upotrijebiti za uvijanje sarmi. Za savijanje sarmi koristite listove srednje veličine, u svaki list stavite po žlicu nadjeva od mesa i zavijte. Slažite sarme u krug tako da na sredini ostane mala rupa kroz koju ćete poslije dodati zapršku.
- Slaninu i suho meso izrežite na komade i stavite između sarmi. Kad savijete sve sarme dodajte lovorov list i nekoliko zrna papra te pokrijte sarmu preostalim listovima.
- Nalijte hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri oko tri sata. Od brašna i crvene paprike napravite zapršku prelijte preko sarme i nastavite kuhati još pola sata.