gastro postao
Talijanska slastica koju možete kombinirati i s lješnjacima ili pistacijom, a pokapajte ju medom od naranče, sirupom ili likerima
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1440
Potrebno vam je
- 1 l vrhnje za šlag
- 6 kom jaje kokošje
- 150 g badem, oljušteni suhi
- 150 g šećer, u prahu
- 100 g šećer, kristal
- 10 g vanilin šećer
Priprema
- Bademe kratko pržite u tavi sa šećerom da se postupno rastope, a šećer aromatizira. Pržene bademe i ostatak šećera premjestite u blender ili mlinac te ih usitnite.
- Nekoliko komada istucite kuhinjskim batom kako bi ostali nešto veći komadići. U zdjeli kojom ste poklopili lonac u kojem kuha voda miješajte 2 cijela jaja, 4 žumanjka i vanilin šećer. Miješajte sve dok ne dobijete finu kremastu smjesu.
- Vrhnje istucite u čvrsti šlag.
- U kremu umiješajte sitnije i krupnije usitnjene bademe. Promiješajte da badem dođe do svih dijelova kreme. Pažljivo umiješajte i tučeno vrhnje. Budite vrlo nježni da se šlag ne bi “ispuhao”.
- Sve izlijte u željeni kalup obložen folijom te stavite u zamrzivač. Kada se posve ohladi, izvadite, uklonite foliju i režite na ploške.
- Ukrasite i aromatizirajte listićima kadulje. Semifredo po želji prelijte medom ili čokoladnim preljevom, a umjesto badema možete koristiti lješnjake.
Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić