gastro postao
Kreirajte jelovnik oko mekog punomasnog kravljeg sira s bijelom plemenitom plijesni prema uputama Jamie Olivera
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 535
Za smotuljke s camembertom
- 100 g orah, suhi
- 1 vezica vlasac ( listovi)
- 1 kom limun
- 4 list tijesto za savijače
- 200 g camembert (45% m u st)
- 1 mala žlica ulje maslinovo
Za umak od brusnica
- 0.50 žličica đumbir u prahu
- 125 ml porto
- 75 g brusnice, sušene
- 1 prstohvat klinčići
Za salatu
- 1 kom nar
- 2 žlica aceto balsamico
- 2 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 kom radič, crveni
- 1 kom jabuka (cijela)
- 100 g potočarka
Priprema
- Camembert natrgajte i stavite u multipraktik, dodajte orahe i polovicu vlasca. Naribajte limunovu koricu pa sve dobro izmiješajte.
- Na čistoj radnoj plohi svaki list tijesta preklopite na pola po širini.
- ¼ smjese u obliku kobasice stavite na dno jednog preklopljenog komada tijesta, palcem pritisnite sredinu da napravite mjesta kako bi se nadjev mogao širiti tijekom pečenja pa tijesto lagano smotajte poput dugačke cigare. Na isti način napravite još 3 smotuljka. Svaki premažite maslinovim uljem i stavite u tavu te okrenite kad budu zlatno-žuto pečeni i hrskavi.
- Sastojke za umak od brusnica stavite u malu tavu s mlazom vode, pričekajte da voda zakuha i ishlapi.
- Nar prerežite na pola, sok jedne polovice kroz prste istisnite na veliki pladanj. Dodajte ocat balsamico, ekstradjevičansko maslinovo ulje, mrvicu soli i papra i sitno nasjeckani preostali vlasac.
- Tanko narežite deblji dio radiča i cikorije, listove im razdvojite. Jabuku naribajte ili narežite na vrlo tanke štapiće, stavite je na pladanj, dodajte radič, cikoriju i potočarku
- Smjesu s brusnicama izmiksajte u blenderu (možda ćete morati dodati mlaz vode).
- Umak izlijte na manji pladanj ili u zdjelicu i poslužite sa smotuljcima sa sirom.
- Salatu promiješajte za stolom, drugu polovicu žlicom par puta lupnite po stražnjoj strani da sjemenke ispadnu na salatu.
Izvor Jamie Oliver-Sve za 15 minuta