gastro postao
Najpoznatije japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 329
Potrebno vam je
- 1 kom kombu alge
- 1 mala žlica sol
- 30 g šećer, kristal
- 2 žlica rižin ocat
- 200 filet losos
- 1 mala žlica hren
- 30 g đumbir, korijen
- 2 žlica soja umak
- 220 g riža, nepolirana
Priprema
- Sushir rižu dobro oprati ispod hladne tekuće vode dok voda ne postane čista. Staviti u cjedilo da se ocijedi. U 320 ml vode zakuhati rižu i kombu algu. Rižu poklopiti i kuhati 10 minuta, izvaditi kombu algu te rižu kuhati još 10 minuta dok ne bude gotova. Voda mora potpuno ispariti.
- Uzeti lonac sa štednjaka, staviti kuhinjsku krpu između lonca i poklopca te ostaviti 15 minuta da riža nabubri.
- Rižu staviti u posudu. Sol i šećer otopiti u octu te umiješati polagano u rižu.
- Žlicom uzeti malo riže te rukama oblikovati ovalne rolade debljine palca.
- Filet lososa narezati na ne pretanke ploške, premazati s malo wasabi hrena i staviti na rižu. Malo pritisnuti te obložiti kiselim đumbirom narezanim na komadiće. Poprskati umakom od soje.