gastro postao
Schweinhaxn je njemački naziv za omiljeni bavarski specijalitet i simbol Oktoberfesta
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 13
Koljenica
- 1 l mesni temeljac
- 250 ml crno pivo
- 2 kom luk ,crveni
- 3 režanj češnjak
- 1 žlica rajčica, ukuhana (konc. 10%)
- 1 grančica majčina dušica
- 3 list kadulja
- 1 žlica mažuran
- 1 žlica ružmarin
- gustin
- mast svinjska, nesoljena
- 1 mala žlica kim
- 1500 g svinjska koljenica
Knedle od kruha
- 10 kom pecivo, bijelo
- 1 l mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 3 kom jaje kokošje
- 1 kom luk ,crveni
- 1 vezica peršin, list
- 2 žlica ulje suncokretovo
- sol
Priprema
- Koljenica: Dan prije koljenicu operite, osušite i zarežite kožicu. Utrljajte začine (sol, papar mažuran, ružmarin i kim) i ostavite na hladnom.
- Mast zagrijte i na jakoj vatri zapecite koljenicu sa svih strana, dodajte luk i koncentrat rajčice, kratko popržite i zalijte temeljcem. Kada zakipi dodajte majčinu dušicu, kadulju i češnjak. Dolijte pivu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C oko 2,5 sata.
- Za vrijeme pečenja u više navrata prelijte koljenicu s umakom od pečenja, po potrebi dolijte vruće vode. Da bi kožica bila hrskava pri kraju pečenja povećajte temperaturu pećnice na 220°C i pecite još 15-20 minuta
- Koljenicu izvadite, umak procijedite kroz sito, začinite po potrebi sa još soli i papra i ako je potrebno povezati sastojke, dodajte malo gustina.
- Knedle od kruha: Peciva (stara jedan dan) narežite na kockice i prelijte mlakim mlijekom. Luk ogulite i nasjeckajte.
- Na ulju popržite luk do zlatno-smeđe boje i dodajte u smjesu. Dodajte jaja i sjeckani peršin i sve dobro izmijesite rukama.
- Ako vam je smjesa suha dodajte još mlijeka, a ukoliko je prerijetka dodajte malo krušnih mrvica. S navlaženim rukama napravite cca 8 knedli.
- U loncu zakuhajte malo posoljenu vodu stavite knedle. kada voda zavrije, ugasite i ostavite 25 minuta.