gastro postao
Odličan recept za popularnu i svjetski poznatu francusku pitu tarte au citron meringuée.
Tart od limuna i meringe fini je kremasti kolač koji će vas oduševiti svojom svježinom i lakoćom. Slatkoća meringe balansira kiselost limuna za savršenu harmoniju.
Okušajte se u pripremi pite od limuna (lemon tart ili tart au citron), klasične francuske slastice prepune osvježavajuće arome limuna.
Potrebno vam je:
Prhko tijesto:
- 300 g pšeničnog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 0.50 male žlice ekstrakta vanilije
- limunova korica
Krema
- 250 g šećera u prahu
- 120 ml prirodnog soka od limuna
- 60 ml vode
- limunova korica od 2 limuna
- 5 bjelanjaka
- 170 g maslaca
- 200 g šećera
- 5 jaja
- 1 žumanjak
Priprema:
- Prosijte brašno u zdjelu i utrljajte u njega maslac. Dobivena masa nalikuje mrvicama kruha. Napravite udubinu i u nju stavite šećer, jaje, koricu limuna i vaniliju.
- Kada se formira tijesto, lagano rukama napravite loptu i držite u frižideru. Držite ga najmanje 30 minuta u zamrzivaču.
- Razvaljajte tijesto u krug 5 cm veći od lima u kojemu ćete peći. Da bi ga lagano prenijeli, omotajte ga lagano oko valjka, a zatim prebacite na lim. Ostatak tijesta uklonite prelazeći čvrsto valjkom preko ruba lima.
- Zagrijete pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Izvadite priređeni kalup iz zamrzivača i pecite tijesto bez otvaranja pećnice 15 minuta i ostavite ga da se ohladi na rešetki.
- Da biste napravili kremu otopite maslac, dodajte šećer, koricu i sok od limuna te razmućena jaja. Lagano kuhajte na pari, dok se krema ne zgusne. Kada se krema ohladi, stavite ju na pečeno tijesto u kalup i na to zapecite meringu.
- Za meringu kuhajte šećer do 115 Celzijevih stupnjeva.
- Istucite bjelanjke, izmiksajte snijeg i lagano dodajte kuhani šećer.
- Razmažite meringu po kremi od limuna ostavljajući dekorativne vrhove te stavite u pećnicu na nekoliko minuta dok meringa ne dobije lijepu boju.
Izvor Đurđica Protić