gastro postao
Profinjena, bogata voćna torta savršena je za slavljeničke prigode
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 599
Biskvit
- 75 g pšenično brašno, bijelo
- 10 g prašak za pecivo
- 50 g gustin
- 3 kom jaje kokošje
- 100 g šećer, kristal
Krema
- 700 g jagode
- 300 g jogurt (3.2% masti)
- 70 g badem, oljušteni suhi
- 350 g vrhnje za šlag
- 130 g šećer, kristal
- 2 kom vanilin šećer
- 7.50 g zelatina
Priprema
- Razdvojiti žumanjke i bjelanjke od tri jaja. Od bjelanjaka napraviti snijeg, a žumanjke izmiksati sa šećerom i dvije žlice vrele vode.
- Brašnu dodati gustin i prašak za pecivo te snijeg od bjelanjaka. Sve zajedno dodati kremi od žumanjaka i dobro promiješati.
- Smjesu izliti u tepsiju obloženu masnim papirom te peći, u prethodno zagrijanoj pećnici, na 175 stupnjeva oko 30 minuta.
- Jagode oprati, očistiti i ocijediti. Za ukrašavanje ostaviti 24 komada sa strane. Od jagoda napraviti pire te ga izmiješati sa 75 g šećera.
- U jogurt dodati 50 g šećera i vanilin šećer te sve zajedno promiješati. Razmutiti 3/4 kesice želatina u hladnoj vodi i polako umiješati u jogurt. Preostalu želatinu razmutiti u hladnoj vodi i polako dodavati pireu od jagoda.
- Biskvit presjeći na dva dijela, oko prvog dijela staviti kalup za tortu, napuniti ga kremom od jogurta i pireom od jagoda te viljuškom napraviti šare. Sve poklopiti drugom korom i ostaviti da se hladi 4 sata. Skinuti kalup za torte i premazati tortu smjesom prethodno izmiksanog slatkog vrhnja i šećera.
- Na tavi popržiti bademe te njima ukrasiti rubove torte, a preostale jagode isjeći na šnite te naslagati po sredini torte.