gastro postao
Iskoristite limun u sezoni za pripremu osvježavajuće slastice s mascarpone sirom
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1029
Prhko tijesto
- 70 g kakao u prahu, nezašećereni
- 100 g maslac, neslani
- 120 g šećer, u prahu
- 220 g pšenično brašno, bijelo
- 2 kom jaje kokošje
Žele
- 200 g džem od limuna
- 1 kom preljev za voćne torte u vrećici
Ostali sastojci
- 200 g džem od limuna
- 300 g vrhnje za šlag
- 100 g mascarpone
- 50 g vanilin šećer
- 10 g zelatina
Priprema
- Od brašna, šećera u prahu, kakaa, maslaca, jednog cijelog jajeta i jednog žumanjka zamijesimo rahlo prhko tijesto i ostavimo ga da odleži na hladnom mjestu oko 2 sata.
- Tijesto razvaljamo tanko u obliku torte i pečemo oko 15 do 20 minuta na 160˚C.
- Tijesto ohladimo i napunimo pjenicom od limuna, ohladimo i preko hladne torte prelijemo skoro hladni žele.
- Slatko vrhnje (0,30 l) nalupamo u šlag dodamo mascarpone, vanilijin šećer, izmiješamo i dodamo želatinu koju smo otopili u 3 žlice tople vode te džem od limuna sve zajedno izmiješamo i nalijemo u kalup.
- Za žele otopimo džem u 0,35 l vode, zakuhamo, dodamo žele procijedimo, ohladimo ali ne do kraja i nalijemo na kremu.
Izvor Berislav Lacković