gastro postao
Zapecite njoke s bešamelom i umakom od svježeg špinata
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 404
Njoki
- 500 g krumpir, mladi
- 300 g pšenično brašno, bijelo
- 2 kom jaje kokošje
- 1 žlica maslac, neslani
- sol
Umak
- 200 g špinat
- 2 žlica ulje maslinovo
- 100 g sir podravec
- sol
- papar
Bešamel
- 250 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 1 žlica maslac, neslani
- muškatni oraščić
- sol
- papar
Priprema
- Za njoke: Krumpire operemo i skuhamo u slanoj vodi, ogulimo i protisnemo u pire, dodamo jaja ,sol , maslac, brašno te zamijesimo rahlo tijesto, razvaljamo u njoke i skuhamo u slanoj vodi.
- Za bešamel: Mlijeko zakuhamo i začinimo solju , paprim i muškatnim oraščićem. Otopimo maslac kratko prepržimo brašno i zalijemo mlijekom te prokuhamo.
- Za umak: Špinat operemo, odstranimo peteljku i na malo maslinovog ulja prodinstamo špinat, dodamo kuhane njoke, zalijemo bešamelom, prospemo u glinenu posudu, pospemo sirom i zapečemo u pećnici.