Kombinacija čokolade i naranče! Nepogrešivo! ... a još s dodatkom prženih lješnjaka, bomba! Ne brinite! :) Samo na prvu izgleda komplicirano, ali zapravo je stvarno jednostavan kolač.
Ovoga puta sam se zaželjela malo kreme, a htjela sam da bude relativno brzo gotovo pa sam se sjetila ovih šnita, koje neki zovu i Bidermajer šnite. Međutim ja u svoje stavim i malo naranče jer volim tu citrusnu notu koju naranča da kolaču. Možda izgledaju teške, ali uistinu su lagane i spužvaste, tope se u ustima... :)
Biskvit:
- 5 jaja
- 25 dag šećera
- 20 dag oštrog brašna
- 2 žlice kakaa u prahu
- 5 dl vruće vode
- 1/2 praška za pecivo
Čokoladni mousse:
- 350 ml slatkog vrhnja
- 50 g tamne čokolade
- 130 g čokolade za kuhanje
- 3 žumanjka
- Korica i sok 1 naranče
Bijela krema:
- 350 ml slatkog vrhnja
Glazura:
- 50 ml slatkog vrhnja
- 50 g tamne čokolade
- 2 žličice meda
Priprema:
1. Biskvit: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. U žumanjke umutiti šećer, dok se ne dobije pjenasta smjesa. Postepeno dodavati vodu i brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti u prethodno namašćeni i pobrašnjeni kalup, te staviti u pećnicu na 180 cca 30 minuta.
2. Čokoladni mousse: Na vatru staviti 100 ml slatkog vrhnja, te ostaviti da zavrije. Maknuti s vatre i dodati čokoladu, miješati dok se čokolada skroz ne otopi. Ostaviti da se ohladi. Žumanjke pjenjačom dobro umutiti, te skuhati na pari, cca 5 minuta. Kad su jaja gotova, postepeno ih umutiti u čokoladu. Ostatak slatkog vrhnja izmiksati i žlicu po žlicu dodavati u čokoladu, ručno miješajući dok se ne dobije jednolična smjesa. Na kraju dodati koricu i sok naranče.
4. Bijela krema (šlag): Slatko vrhnje dobro mikserom izraditi dok se ne dobije čvrsta smjesa.
5. Glazura: Slatko vrhnje i med zajedno ukuhati, maknuti s vatre te preliti preko čokolade. Miješati dok se čokolada ne otopi.
6. Slaganje: Biskvit razrezati na 3 jednaka dijela. Na dno staviti biskvit, preko njega namazati 1/2 čokoladnog moussea, staviti biskvit, premazati 1/2 bijele kreme od slatkog vrhnja, staviti treći dio biskvita te na njega prvo ostatak čokoladnog moussea te ostatak slatkog vrhnja. Na kraju preliti čokoladnom glazurom i posuti prženim lješnjacima.
Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša i Facebook stranici.