Kolumne 23. siječnja 2016.

Preukusni meki keksi od čokolade

keksi naslov.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastro blogerica Anja podsjeća nas zašto nam čokoladni keksi nikada neće dosaditi. Ove mekane čokoladne keksiće možete upotpuniti nasjeckanim oraščićima ili komadićima čokolade.

Najbolji su još topli ili kada prenoće u zatvorenoj kutiji. Tek pečene i još vruće keksiće ostavite da se ohlade i tek ih onda premjestite u kutiju. Poslužite uz čašu hladnog mlijeka za fini doručak ili uz čaj ili kavu za užinu. A ako im pridružite sladoled i svježe voće, dobit ćete nezaboravan desert.

Sastojci:

300 g tamne čokolade
150 g maslaca
400 g šećera
4 jaja
300 g brašna
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180°C (ako vam je pećnica slabija, onda na 200°C).
2. Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici (miješajući svakih 30 sekundi, dok se čokolada ne otopi).
3. Maslac i šećer miksajte da dobijete pahuljastu masu (nekoliko minuta žustrog miksanja)
4. Smjesi maslaca i šećera dodavajte jedno po jedno jaje i svaki put izmiksajte.
5. Smjesi s jajima dodajte otopljenu čokoladu, promiješajte.
6. Prosijte brašno, sol i prašak za pecivo.
7. Smjesu s brašnom dodajte smjesi s čokoladom i lagano izmiješajte pjenjačom.
8. Na tepsiju obloženu papirom za pečenje stavljajte jednu cijelu žlicu (ako želite veće kekse) ili pola velike žlice (ako želite manje kekse) smjese (masu nemojte razmazivati). Između ostavljajte po 5 cm prostora jer se keksi kod pečenja rašire.
9. Pecite 10-12 minuta (ovisi o pećnici). Pečeni keksi su niski, široki, lagano popucali na vrhu.
10. Poslužite tople ili hladne.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.