Želimo li se okrijepiti finom krem juhom, nećemo pogriješiti izaberemo li muškatnu bundevu/tikvu (butternut) koja će odlično poslužiti i u nekim slatkim jelima. Hokkaido bundeva ima meso vrlo intenzivne narančaste boje, aromatično je i sjajno se slaže u različitim kulinarskim kombinacijama.
Obzirom da je meso hokkaido bundeve slatkasto, ona je dobar izbor i za deserte. Tražimo li pak bundevu za bučnicu, trebamo birati običnu uljnu bundevu. Mlado meso ove bundeve svijetle je, gotovo bijele boje i na tržnicama se često može kupiti već naribano.
Bučnicu sam prvi put probala, gotovo nevoljko, u planinarskom domu Grafičaru, kao drugi izbor, jer je ponestalo štrudle od jabuka. Naravno, svidjela mi se, toliko da sam odlučila i sama je pripremiti. Recept je u nastavku.
Tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- oko 300 ml mlake vode
- malo ulja
Nadjev:
- 500 g buče
- 500 g svježeg sira
- 250 ml punomasnog kiselog vrhnja (ili milerama)
- 2 jaja
- sol
- Maslac za premazivanje
Priprema:
- Buču naribati, posoliti i ostaviti 30 minuta pa dobro ocijediti.
- U drugoj zdjeli pomiješati sir i jaja, dodati kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješati i po potrebi posoliti.
- Brašno posoliti, dodati vodu i ulje pa umijesiti glatko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, lagano premazati uljem i ostaviti pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Stolnjak lagano posuti brašnom, u sredinu staviti odstajalo tijesto i razvijačem ga malo razvaljati. Nastaviti razvlačiti tijesto rukama, odozdo, od sredine prema rubovima stola. Razvucite tanko tijesto preko ruba stola.
- Po tijestu rasporedite nadjev, deblje krajeve tijesta uklonite, pa uz pomoć stolnjaka prebacite tijesto koje prelazi rub stola samo malo prema sredini. Nastavite motati s dvije strane stola, tako da dobijete dvije savijače.
- Tako zamotane savijače tanjurićem "režite" na manje komade (na ovaj način nadjev neće curiti van), slažite jedan do drugoga u pleh obložen papirom za pečenje. Na svaki komadić bučnice stavite tanki listić maslaca.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180°C.
- Po želji, pečenu bučnicu možete zaliti vrhnjem. Ja nisam prelijevala vrhnjem jer ovako pripremljena bučnica nakon pečenja bude fino hrskava izvana a mekana i sočna iznutra.