U tom sam članku već otkrila kako je riječ o kuhinji koja je vrlo bliska mom stilu kuhanja - nema kuhanja "na brzaka", priprema se ukusna hrana za obitelj, prijatelje, druženja i to u većim količinama. Sa željom da čitateljima predstavim svoju viziju francuske kuhinje, pripremila sam četiri jela - juhu od luka, svinjski lungić sa suhim šljivama, toplu salatu s mekanim kozjim sirom i tart od limuna i meringe.
Za Gastrosferu sam sačuvala dva recepta koji će na savršen način zaokružiti moju kulinarsku fascinaciju Francuskom. To su Galettes de sarrasin, tj. palačinke od heljdinog brašna s punjenjem od poriluka i sira te Salade de haricots blancs et tomates, vegetarijanska salata od bijelog graha i rajčice.
Palačinke od heljdinog brašna s punjenjem od poriluka i sira
Galettes de sarrasin
*Ove palačinke su odličan obrok koji može biti glavno jelo ili predjelo, a često se prodaju na štandovima kao ulično jelo.
Priprema: 15 minuta, smjesa palačinki mora stajati 2 sata
Kuhanje: 1 sat
Količina: Za 6 osoba
Sastojci za palačinke:
- 125 g heljdinog brašna
- 125 g glatkog brašna
- 3 jaja
- 250 ml mlijeka
- 250 ml vode (u vodu se može dodati malo jabučnog octa radi izraženijeg okusa, ali nije nužno)
- biljno ulje
Sastojci za punjenje:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, zdrobljenog
- 200 g slanine, narezane na sitne kockice
- 5 većih poriluka sitno narezanih
- morska sol
- svježe samljeveni crni papar
- 125 g gaude ili nekog tvrđeg sira izrezanog na kocke
- 3 žlice creme fraiche-a
Sastojci za creme fraiche:
- 250 g slatkog vrhnja, svježeg
- 2 žlice mlaćenice ili kiselo vrhnje visoke masnoće
Kako ga pripremiti?
- Zagrijati slatko vrhnje na 30 Celzijevih stupnjeva i umiješati mlaćenicu ili vrhnje.
- Ostaviti na sobnoj termeraturi do 8 sati ili dok se ne zgusne do željene konzistencije.
- Nakon toga čuvati u hladnjaku. Creme fraiche se može iz hladnjaka konzumirati unutar nekoliko dana.
Postupak pripreme palačinki:
- Prvo pripremite smjesu za palačinke. Ostaviti da smjesa odstoji dva sata.
- Zagrijte teflonsku tavu ili vašu uobičajenu tavicu za palačinke, koju ste nauljili s malo biljnog ulja.
Od ove smjese trebali biste dobiti od 18 do 20 palačinki. Između palačinki možete staviti papir za pečenje.
Postupak za punjenje palačinki:
- Zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte češnjak, slaninu, poriluk i kuhajte sve dok poriluk ne omekša (najmanje 10 minuta). Bitno je da višak tekućine ispari.
- Posolite, popaprite, dodajte sir i creme fraiche.
- Stavite žlicu punjenja na svaku palačinku te presavijte dva puta da dobijete trokutasti oblik. Poslužiti ih tople.
Salata od bijelog graha i rajčice
Salade de haricots blancs et tomates
*Ova salata može biti savršeni lagani samostalni obrok, prilog uz pečenu ribu ili pečeni krumpir.
Priprema: 30 minuta (ako je bijeli grah iz konzerve), kuhanje graha (ako je suh) i namakanje preko noći
Kuhanje: 1 sat
Količina: za 6 osoba
Sastojci:
- 2 konzerve bijelog graha (od 410 g) ocijeđenog ili 200 g suhog bijelog graha
- 400 g mladog krumpira
- 400 g zrelih rajčica
- 4 tanko narezana mlada luka
- 1 crveni čili sitno nasjeckan bez sjemenki ili nasjeckan sa sjemenkama ako volite ljuto
- 4 žlice maslinovog ulja
- korica i sok od jednog limuna (vodite računa o tome da kod korice imate uistinu limun koji nije prskan)
- morska sol
- svježe mljeveni papar
Postupak:
- Ako ste imali suhi grah, namočite ga preko noći u hladnoj vodi i kuhajte dok nije skuhan. Nemojte ga soliti. Sljedećeg dana bacite vodu, isperite i lagano kuhajte 1 sat. Ocijedite i ohladite. Ako koristite grah iz konzerve dobro ga isperite.
- Kuhajte krumpir s korom na laganoj vatri oko 20 minuta. Kada se ohladi, ogulite ga i narežite na kriške.
- Pomiješajte grah, krumpir i rajčicu kojoj ste prethodno skinuli kožicu (tako da uronite nakratko rajčice u kipuću vodu).
- Preljev od mladog luka, čilija, ulja, limunovog soka, soli, papra, peršina i limunove korice prelijte preko krumpira, rajčica, graha, dobro izmiješajte i poslužite.