Kolumne 01. siječnja 2016.

Sla(s)ne palačinke punjenje porilukom i sirom

punjene palacinke1.jpg
1/6
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada sam početkom svibnja saznala da ću, kao i svi ostali blogeri, imati priliku sudjelovati u Gastro.hr specijalnom prilogu Kuhačom po svijetu, oduševljeno sam odabrala francusku kuhinju kao onu koju bih voljela prezentirati čitateljima, kaže naša Chefica Đurđica Protić...

U tom sam članku već otkrila kako je riječ o kuhinji koja je vrlo bliska mom stilu kuhanja - nema kuhanja "na brzaka", priprema se ukusna hrana za obitelj, prijatelje, druženja i to u većim količinama. Sa željom da čitateljima predstavim svoju viziju francuske kuhinje, pripremila sam četiri jela - juhu od luka, svinjski lungić sa suhim šljivama, toplu salatu s mekanim kozjim sirom i tart od limuna i meringe.

Za Gastrosferu sam sačuvala dva recepta koji će na savršen način zaokružiti moju kulinarsku fascinaciju Francuskom. To su Galettes de sarrasin, tj. palačinke od heljdinog brašna s punjenjem od poriluka i sira te Salade de haricots blancs et tomates, vegetarijanska salata od bijelog graha i rajčice.

Palačinke od heljdinog brašna s punjenjem od poriluka i sira
Galettes de sarrasin
*Ove palačinke su odličan obrok koji može biti glavno jelo ili predjelo, a često se prodaju na štandovima kao ulično jelo.

Priprema: 15 minuta, smjesa palačinki mora stajati 2 sata
Kuhanje: 1 sat
Količina: Za 6 osoba


Sastojci za palačinke:

  • 125 g heljdinog brašna
  • 125 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 250 ml vode (u vodu se može dodati malo jabučnog octa radi izraženijeg okusa, ali nije nužno)
  • biljno ulje

Sastojci za punjenje:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, zdrobljenog
  • 200 g slanine, narezane na sitne kockice
  • 5 većih poriluka sitno narezanih
  • morska sol
  • svježe samljeveni crni papar
  • 125 g gaude ili nekog tvrđeg sira izrezanog na kocke
  •  3 žlice creme fraiche-a

Sastojci za creme fraiche:

  • 250 g slatkog vrhnja, svježeg
  • 2 žlice mlaćenice ili kiselo vrhnje visoke masnoće

Kako ga pripremiti?

  1. Zagrijati slatko vrhnje na 30 Celzijevih stupnjeva i umiješati mlaćenicu ili vrhnje.
  2. Ostaviti na sobnoj termeraturi do 8 sati ili dok se ne zgusne do željene konzistencije.
  3. Nakon toga čuvati u hladnjaku. Creme fraiche se može iz hladnjaka konzumirati unutar nekoliko dana.

Postupak pripreme palačinki:

  1. Prvo pripremite smjesu za palačinke. Ostaviti da smjesa odstoji dva sata.
  2. Zagrijte teflonsku tavu ili vašu uobičajenu tavicu za palačinke, koju ste nauljili s malo biljnog ulja.


Od ove smjese trebali biste dobiti od 18 do 20 palačinki. Između palačinki možete staviti papir za pečenje.

Postupak za punjenje palačinki:

  1. Zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte češnjak, slaninu, poriluk i kuhajte sve dok poriluk ne omekša (najmanje 10 minuta). Bitno je da višak tekućine ispari.
  2. Posolite, popaprite, dodajte sir i creme fraiche.
  3. Stavite žlicu punjenja na svaku palačinku te presavijte dva puta da dobijete trokutasti oblik. Poslužiti ih tople.

 

Salata od bijelog graha i rajčice
Salade de haricots blancs et tomates

*Ova salata može biti savršeni lagani samostalni obrok, prilog uz pečenu ribu ili pečeni krumpir.

Priprema: 30 minuta (ako je bijeli grah iz konzerve), kuhanje graha (ako je suh) i namakanje preko noći
Kuhanje: 1 sat
Količina: za 6 osoba


Sastojci:

  • 2 konzerve bijelog graha (od 410 g) ocijeđenog ili 200 g suhog bijelog graha
  • 400 g mladog krumpira
  • 400 g zrelih rajčica
  • 4 tanko narezana mlada luka
  • 1 crveni čili sitno nasjeckan bez sjemenki ili nasjeckan sa sjemenkama ako volite ljuto
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • korica i sok od jednog limuna (vodite računa o tome da kod korice imate uistinu limun koji nije prskan)
  • morska sol
  • svježe mljeveni papar

Postupak:

  1. Ako ste imali suhi grah, namočite ga preko noći u hladnoj vodi i kuhajte dok nije skuhan. Nemojte ga soliti. Sljedećeg dana bacite vodu, isperite i lagano kuhajte 1 sat. Ocijedite i ohladite. Ako koristite grah iz konzerve dobro ga isperite.
  2. Kuhajte krumpir s korom na laganoj vatri oko 20 minuta. Kada se ohladi, ogulite ga i narežite na kriške.
  3. Pomiješajte grah, krumpir i rajčicu kojoj ste prethodno skinuli kožicu (tako da uronite nakratko rajčice u kipuću vodu).
  4. Preljev od mladog luka, čilija, ulja, limunovog soka, soli, papra, peršina i limunove korice prelijte preko krumpira, rajčica, graha, dobro izmiješajte i poslužite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.