gastro postao
Kada su tikvice na vrhuncu sezone u mojoj kuhinji ovo je omiljeno jelo.
Brzo i jednostavno, može se jesti toplo ali i hladno kao zdravi hrskavi snack. Tikvicama možete dodati svoje omiljeno korjenasto povrće, moja omiljena varijanta je s korijenom celera!
Sastojci:
- 3 tikvice
- 1 manji korijen celera (ili ½ većeg)
- 2 mlada luka
- 2 žlice svježe sjeckane mente
- 1 žlica svježeg sjeckanog peršina
- 3 jaja
- Sol
- Papar
- Maslinovo ulje za prženje
Za umak od jogurta:
- 4 žlice grčkog jogurta
- 1 mala žličica sjeckane mente
- 2 žličice meda
- 1 žlica soka od limuna
- Sol
- Papar
Priprema:
- Za umak od jogurta pomiješajte grčki jogurt s mentom, medom i limunom.
- Posolite, popaprite i stavite na hlađenje dok ne pripremite popečke.
- Tikvice i celer naribajte na krupno, mladi luk narežite na sitno, stavite sve u veću zdjelu, posolite i pustite da odstoji oko pola sata.
- Nakon pola sata dobro rukama ocijedite smjesu s tikvicama. Ako želite da popečci budu zaista hrskavi nužno je da iz tikvica istisnete čim više tekućine!
- U dobro ocijeđenu smjesu s tikvicama umiješajte mentu, peršin i razmućena jaja. Ako je potrebno dodajte soli te popaprite.
- Zagrijte maslinovo ulje na tavi na srednje jakoj vatri. Kad je ulje vruće grabite jušnom žlicom smjesu od tikvica, stavite na tavu i lagano odozgora pritisnite kako bi dobili popečak debljine oko 1 cm.
- Pecite oko 3 minute sa svake strane odnosno dok popečci ne poprime zlatno smeđu boju i postanu hrskavi na rubovima.
- Prebacite popečke na tanjur s kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće.
Servirajte toplo s umakom od jogurta.
Adrianu možete pratiti i na njezinim blogovima Luke Food Walker iWear Eat Love te Facebook stranici.