Kolumne 10. veljače 2016.

Hummus na sasvim drugačiji način!

humus
foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Brza i laka priprema, egzotičan okus i zdrave namirnice koje se u njemu koriste - samo su neki od razloga zašto Hummus ima brojne obožavatelje po cijelom svijetu.

No, osim tradicionalnog recepta, kojeg svi toliko volimo, hummus se može pripremiti i na nešto drugačiji način, i s atipičnim namirnicama koje će mu dodatno oplemeniti okus i teksturu.

Jedan od takvih prijedloga recepata za hummus vas čeka u nastavku, a u ovoj verziji taj poseban sastojak čini - neoljušteni kikiriki.

Sastojci:

  • 230 g slanutka 
  • režanj češnjaka
  • limunov sok (1 limun)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • čajna žlica tahini + sezam
  • 35 g kikirikija
  • krupna sol
  • kumin
hummus | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Priprema:

  1. Ako koristite dehidrirani slanutak preko noći ga ostavite u vodi da nabubri. Prije same pripreme hummusa ga prokuhajte.
  2. Predlažem da nabavite cijeli kikiriki te da ga sami očistite, ali ako imate već oljušteni slobodno iskoristite i njega. Prilikom čišćenja ne morate skidati i bacati s kikirikija ljusku, već i nju iskoristite i dodajte u hummus.
  3. U električnu sjeckalicu stavite kuhani slanutak, kikiriki, sok cijelog limuna, češnjak, maslinovo ulje, sezam, kumin i krupnu sol.
  4. Ako kod kuće imate tahini (kremu od sezama) stavite i nju u posudu sa svim namirnicama. Ako ga nemate, dovoljno je da dodate običan sezam koji će se ionako pretvoriti u tahini prilikom pripreme hummusa.
  5. Usitnjavajte sve sastojke dok ne dobijete čvrst namaz, a zatim po potrebi i želji dodajte još maslinovog ulja dok ne dobijete željenu gustoću hummusa. Ja sam ga napravio više kao čvrsti namaz jer sam ga posluživao kao ukrasne kuglice uz pikant pečenu piletinu. Ako ga radite za namaz - biti će potrebno dodati više tekućih sastojaka.
  6. Hummus isprobajte prije završetka kako bi ga dodatno začiniti po vlastitom ukusu, ili mu dodali još kiseline kroz limunov sok.

Dobar tek! 

Darka možete pratiti na njegovom blogu Darkova Web Kuharica te na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.