Čokolada i naranča su klasična zimska kombinacija, a kako u zadnje vrijeme živimo gotovo u zimskim uvjetima, odlučila sam da je vrijeme da mi stan zamiriše upravo na naranču.
Već sam isprobala ovu kombinaciju u nekoliko deserata i uvijek me oduševi, a ovi keksići su sasvim posebni i mirišu na djetinjstvo – vidjet ćete kad ih ispečete.
Sastojci:
(25 velikih keksa, za 25 min)
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 150 g maslaca
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- Ribana korica 1 ili 2 naranče
- 1⁄2 žličice sode bikarbone
- 350 g brašna
- 100 g čokoladnih kapljica ili sjeckane crne čokolade
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 160°C, a veliki protvan obložite papirom za pečenje.
2. Jaja i šećer pjenasto umutite, zatim im dodajte koricu naranče, ekstrakt vanilije i omekšali maslac. Dobro promiješajte.
3. Zatim u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i brašno, te na kraju čokoladu.
4. Pomoću žlice za sladoled ili obične žlice na protvan slažite hrpice smjese, ostavivši velik razmak između dva keksa jer će se jako raširiti.
5. Pecite 15-18 min tj. dok keksi ne počnu lagano smeđiti. Ohladite i držite u zatvorenoj limenoj kutiji. Dobar tek!
Dodatna ideja: Otopite 100 g čokolade pa umočite donju stranu keksa u čokoladu i odložite ih na papir za pečenje dok se čokolada ne stisne. Mljac!
Matejku možete pratiti i na njezinom blogu Life Tastes Like Chocolate.