gastro postao
Volite pite? E pa kljukušu ćete obožavati!
Posebno za Gastrosferu čuvali smo recept za kljukušu - jednostavno staro seljačko jelo koje sprema od jednostavnih namirnica koje su seljačka domaćinstava uvijek imala. Ovo jelo potiče još iz osmanskog doba, a zbog relativno lake pripreme je jedno od osnovnih i tradicionalnih jela bosanske kuhinje.
Sastojci:
- 2 jaja
- 1,5 šalica mlijeka
- 2 šalice glatkog brašna
- 3 žlice ulja
- 4 krumpira
- sol i papar
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice maslaca
Za preljev:
- ½ šalice mlijeka
- 2 žlice maslaca
Priprema:
- Od jaja, mlijeka, brašna i ulja umutite tijesto te posolite i pobiberite po vlastitom okusu.
- Tijesto mora biti malo gušće od smjese za palačinke
- Krumpir očistiti i naribajte na ribežu ali ne presitno (na stranici za ribanja jabuka.
- Posudu u kojoj ćete peći premažite s maslacem.
- Pecite na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva 30 minuta. Ako jelo nije gotovo, produžite pečenje još 10 minuta.
- Pripremite preljev tako da zagrijete mlijeko i maslac. Gotovu kljukušu prelijete preljevom i vratite u pećnicu.
- Nakon 10 minuta poslužite.
- Za prilog ponudite sir i vrhnje.