Nemojte da vas zavara tekuće srce ove slastice, njegova je priprema zapravo vrlo jednostavna. Bitno je samo pogoditi pravo vrijeme za izvaditi kolač iz pećnice kako bi osim u finom biskvitu uživali i u bogatom „umaku“ iz sredine kolača.
U ovoj verziji vam donosim manje sladak kolač, bez dodanog šećera koji je obogaćen aromama kave, vanilije i amaretto likera. Također možete eksperimentirati s okusima te zamijeniti amaretto rumom, te ako volite cimet ili čak chilli papričice dodati ih umjesto kave.
Sastojci:
- 180g tamne čokolade
- 75g maslaca
- 1 žličica instant kave
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica amaretto likera (ili ruma za kolače)
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 30g mekog brašna
Priprema:
- Zagrijemo pećnicu na 230 stupnjeva Celzijusa. Vatrostalne posudice (kalup za souffle) namastimo maslacem te ako želimo, dodatno s malo ulja.
- Na dno posudice stavimo malo kakaa da nam se kolač ne zalijepi. Nasjeckanu čokoladu stavimo u posudu zajedno s maslacem te je otapamo u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30-ak sekundi dok ne dobijemo lijepu smjesu bez ikakvih grudica.
- Čokoladu možemo otopiti i na pari. U rastopljenu čokoladu dodamo jaja, kavu otopljenu u malo likera i ekstrakt vanilije.
- Dobro izmiješamo te na kraju umiješamo brašno. Smjesu podijelimo u 4 posudice i pečemo 10 minuta (ne više!) što je dovoljno da centar ovog kolača ostane žitak poput lave.
- Kada je kolač gotov na vrhu se stvori korica dok bi u centru posudice smjesa još uvijek trebala biti konkavna. Čim se posudica rashladi dovoljno da s njom možemo rukovati prođemo nožem lagano oko ruba, iskrenemo kolač i uživamo u ovoj čokoladnoj bombici. Kolač po želji pospemo kakaom ili šećerom u prahu.
Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat i Instagram profilu eardur.