Kod pripreme ove pite treba paziti da nam se kore ne prepeku, one moraju ostati nježne svijetlosmeđe boje, a pitu je bolje napraviti dan ranije, ostaviti da se tijekom noći opusti, pa tek sljedeći dan rezati i poslužiti. Klasična medena pita ne posipa se kokosovim brašnom već samo šećerom u prahu, ali ovo je dodatak koji ovu pitu čini još posebnijom.
Sastojci za kore:
2-3 žlice masti (oko 100 g)
150 g šećera
3 žlice meda (ja sam koristila kestenov med)
1 jaje
1 žličica sode bikarbone
¼ žličice cimeta
500 g glatkog brašna
Sastojci za kremu:
650 ml mlijeka
5 žlica oštrog brašna
200 g šećera
1 vanilin šećer ili malo domaćeg ekstrakta vanilije
200 g maslaca
5 žlica kokosovog brašna, za posipanje
Priprema:
1. Pećnicu ugrijati na 180°C. Pripremiti 4 lista papira za pečenje.
2. Šećer, jaje, mast, med i sodu bikarbonu staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri 5-10 minuta. Smjesa će biti pjenasta i nježno mirisati na karamel. Maknuti s vatre, povremeno promiješati pa nakon 15 minuta u smjesu dodati brašno i cimet. Sve sastojke dobro promiješati, izvaditi iz posude pa kratko rukom mijesiti (na brašnom posutoj podlozi).
3. Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaki dio tijesta tanko razvaljati na papiru za pečenje (svaka kora treba biti cca 22 x 35 cm) pa staviti na preokrenuti lim i svaku koru peći 3-5 minuta na 180°C.
4. Pripremiti kremu. U posudu uliti mlijeko, dodati šećer i vanilin šećer. Kada mlijeko prokuha i šećer se otopi, maknuti s vatre, dodati brašno i brzo pjenjačom miješati. Vratiti na laganu vatru i kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
5. Kremu ohladiti pa u dobro ohlađenu kremu umiješati maslac sobne temperature.
6. Na tri kore u jednakim slojevima rasporediti ohlađenu kremu, a na zadnju, četvrtu koru, nanijeti tek vrlo tanki sloj kreme pa posuti kokosovim brašnom.
7. Pitu rezati i poslužiti sljedeći dan.