Kolumne 06. siječnja 2015.

Mini quiche s gljivama

Quiche s gljivama
1/3
foto: Matejka Buča
gastro postao gastro.24sata.hr
Matejkine male fine pitice idealne su kao predjelo za tulume i provjereni su hit na obiteljskim okupljanjima.

Gotovi su blagdani, prošao je moj rođendan, izredali su se gosti... vrijeme je za predah! Od teške hrane, puno slatkoga, pojačanog ritma i opetovanog darivanja. Vrijeme je da dignem noge na stol i natipkam jedan "slani post". Nakon sto godina! No vratimo se kratko mom rođendanu. Ove godine navršila sam lijepe 32 godine – zvuče onako zrelo i odraslo, a ja se i dalje ne osjećam tako iako imam već 10 godina radnog staža, supruga, dijete, kredite...

Rođendan uvijek slavim u krugu svoje dvije obitelji – prvo stižu mama i brat sa svojom obitelji, a onda moji dragi prijatelji koje smatram jednako važnima u svom životu. Uvijek se okupljamo oko stola i uvijek nam je lijepo. Uvijek kuham jer to volim, uvijek pečem previše kolača i uvijek radim tortu – a ove godine sam pekla dvije (jer ja to zaslužujem). A pekla sam za predjelo i ove fine male pitice s gljivama koje su već duže vrijeme hit na obiteljskim okupljanjima. Vrlo jednostavne i brze za pripremu, idealne su za tulume, predjelo za ručak, izlete i sl. a možete ih pripremiti i u obliku jedne velike pite. Možete i puno improvizirati – ja u tijesto volim ubaciti pirovo, heljdino ili integralno brašno, a i u punjenje može doći još npr. i poriluk ili ribana tikvica... Od začina umjesto origana možete staviti npr. timijan. Poigrajte se i uiživajte u finim okusima!

Mini quiche s gljivama

Za 12 komada, vrijeme pripreme: 1 sat

Tijesto:

300 g brašna

150 g maslaca

1 žličica soli

1 jaje

Nadjev:

150 g šampinjona

1 češanj češnjaka

2 žlice ulja

150 ml mliječnog vrhnja za šlag ili sojinog vrhnja za kuhanje

75 g feta sira

2 žlice ribanca

2 jaja

1 žličica sušenog origana

sol i papar

 

Priprema tijesta: 

1. Pomiješajte u zdjeli brašno, sol i maslac pa mrvite rukama dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Toj smjesi dodajte jaje i umijesite tijesto. Treba biti masno i dosta mekano.

2. Na pobrašnjeloj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu oko 2-3 mm. Pomoću čaše odgovarajuće veličine režite krugove (oko 10 cm promjer). Krugove stavite u namašćeni kalup za muffine i dobro pritisnite uz rubove. Dno pitica malo izbodite vilicom. Ohladite sve zajedno 20-tak minuta.

3. Pećnicu zagrijte na 200°C pa pecite pite oko 10 min tj. dok ne počnu dobivati boju. Izvadite i malo ohladite.

U međuvremenu pripremite nadjev:

Šampinjone očistite i narežite na ploškice. Češnjak narežite na sitno. Na malo ulja popržite češnjak i čim zamiriši dodajte gljive, posolite i popaprite. Dinstajte dok gljive ne omekšaju, oko 15 min. Kad se malo ohlade, u gljive dodajte razmrvljeni feta sir, ribanac, vrhnje, jaja i začine. Svaku pitu punite nadjevom gotovo do vrha. Vratite u vruću pećnicu i pecite oko 20 min, tj. dok se nadjev malo ne napuhne i primi lijepu boju. Poslužite vruće ili hladno. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.