Kolumne 21. rujna 2016.

Tajanstven omlet s povrćem 4:1- izvrstan početak dana!

Omlet
foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Neko jutro sam twitnula sliku svog doručka i nakon toga uslijedila je bujica pitanja o pripremi i sastojcima pa evo jedne kratke upute. Ovo je jelo vrlo brzo i jednostavno, a izvrstan je početak dana kao doručak, seksi branč (portmontro engleskih riječi breakfast i lunch odnosno doručak i ručak) ili pak slasna večera one dane kad sam pretjerate sa ugljikohidratima u prethodnim obrocima.

Omlet se može ispeći od cijelih jaja i raznih kombinacija sa više bjelanjaka ili žutanjaka, a danas kad su tekući bjelanjci dostupni i u hrvatskim supermarketima ovaj mi je omlet glavna uzdanica u danima kad želim mnogo proteina i okusa, a malo škrobova. Zato ga i zovem omlet 4:1 jer takav je omjer bjelanjaka:žutanjaka.

Tekućih bjelanjaka odmjerim 75 g što je otprilike 3 bjelanjka i sa jednim cijelim jajetom to daje smjesu od 4 bjelanjka i jednog žutanjka rezultirajući u prekrasnoj boji (koja inače nedostaje skroz bijelim omletima) i većinskom proteinskom udjelu. Ako ga napunite nečim sočnim i laganim, poput ovih povrtnih ideja, dobili ste jelo koje je vrlo ukusno, dugo ste od njega siti, a također ste se opskrbili sa mnogo vitamina i vlakana.

Budući da je paket tekućih pasteriziranih bjelanjaka od čak 1 litre to je malo nezgodno držati u frižideru u originalnom pakiranju. Nakon otvaranja pretočite bjelanjak u čistu bocu s flip-top čepom (potpuno čiste i isprane vrelom vodom pa osušene) i tako, dobro zatvoren, bjelanjak u frižideru može stajati i do mjesec dana. Nikad ništa ne gurajte u bocu (npr. ne grabite sa mjernom žlicom iz ukupne količine bjelanjaka nego izlijevajte) i ne dolijevajte ništa natrag, ako ste istočili!

Omlet | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Potrebno (za 1 omlet):

  1. 75 g tekućih bjelanjaka
  2. 1 cijelo jaje
  3. maslac za pečenje

Ideje za punjenje:

– pola žličice ulja ili kriška špeka za prženje povrća
– mješavina povrća po želji (odlično za čišćenje frižidera od ostataka!): luk, češnjak, pola paprike, manja mrkvica, nekoliko listova kelja, špinata, zelja, cikle, rebra blitve (ako listove želite potrošiti na nešto drugo), komad tikvice ili patliđana, gljive
– sol, vegeta ili bilo koja slana začinska mješavina po želji (npr. za kobasice ili piletinu)
različita mješavina dati će različit štih jelu čak i ako svaki put koristite isto povrće
– sir po želji za posipanje gotovog omleta kod punjenja

Postupak:

Prvo napravite punjenje: na malo odabrane masnoće izdinstajte odabrano povrće do željene tvrdoće, no da bude posve suho. To se najbolje postiže dodajući sitne komade na zagrijanu masnoću i onda uz miješanje začinite (da sol povuće vodu iz povrća) pa kratko zaklopite na minutu-dvije da se lijepo termički obradi, a zatim otklopite i ishlapite preostalu vodu. 

Zagrijte tavu za omlet; ovakva čelična za palačinke je odlična, ali i bilo koja koju volite upotrebljavati je također dobra. Odmjerite tekuće bjelanjke, dodajte jaje, izmutite vilicom da se poveže. Kad je ovako velik omjer bjelančevina ja radije ne solim omlet prije pečenja jer sol pokvari teksturu (Bjelančevine se skrutnu i ižmiknu svu vodu van – onda se srećemo s kajganama koje plivaju na tanjuru, a kad su sami bjelanjci onda je još gore!) već kasnije gotovi omlet. Premažite tavu maslacem i čim se lijepo zapjeni ulijte odjednom cijelu smjesu jaja (idealno za 24cm tavu).

Poravnajte smjesu ako je potrebno da bude podjednaka debljina jaja, probušite balone ako su se napravili i protresite tavu da redistribuirate smjesu jaja. Ne miješajte već samo tresite da se donja površina može lijepo zapeći. Kad je gornja površina još uvijek lijepo sjajna, ali nema više tekućih dijelova i omlet se kreće po tavi kao palačinka za okretanje – spremno je za punjenje!

Do pola promjera stavite povrće (i sir po želji) i uz pomoć lopatice dekorativno preklopite. “Skliznite” napunjeni omlet na tanjur i dopunite salatom po želji. Ja najviše volim rikolu jer njen papreni okus sjajno ide uz maslac-karamelu na jajima.  

Isprobajte, uživajte i dobar vam tek uz još jednu porciju i pol!🙂

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.