Ovu sam pitu originalno radila kao pitu od jabuka, zatim sam je isprobala kao pitu od šljiva, a onda, uz manje modifikacije, i s drugim vrstama voća. Granica zaista nema - ok, nemojte baš staviti banane ili grožđe - ali koštunjavo ili bobičasto voće zaista možete bilo koje. Zasladite po želji, a omjer integralnog i običnog brašna također možete prilagoditi svojem ukusu. Važno je da se tijesto da dobro umijesiti i razvaljati - i bit ćete uspješni. Ova je pita zamirisala cijeli naš stan. Dobar tek!
Tijesto za kalup promjera 28 cm
Sastojci:
210 g maslaca
240 g integralnog brašna
180 g oštrog brašna
90 g smeđeg šećera (recimo Demerara)
2 žumanjka
4 žlice mlijeka
Nadjev
Sastojci:
200 g šljiva (može i smrznute)
2 srednje kruške
1 velika jabuka
Sok jednog limuna
2-3 žlice meda
1 žličica cimeta
2 žlice škrobnog brašna
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup premažite maslacem.
2. Brašna i maslac pomiješajte i razmrvite rukama da se što bolje povežu. Zatim dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Bit će malo tvrdo u početku, no vrlo brzo će se povezati.
3. Trećinu tijesta odvojite, a ostalo razvaljajte na veličinu kalupa.
4. Preselite tijesto u kalup tako da ga namotate na valjak i razmotate u kalupu. Izbodite ga vilicom i pecite 10-12 min tj. dok tijesto ne počne dobivati smeđu boju po rubovima.
5. Ostalu trećinu tijesta razvaljajte i narežite na trakice širine 2 cm.
6. Šljive raspolovite i izvadite koštice, kruške i jabuku ogulite i narežite na veće komade. Pomiješajte voće s ostalim sastojcima i prebacite na napola pečeno tijesto.
7. Na vrh poslažite trake od tijesta u dva različita smjera kako biste dobili mrežu. Na rubovima trake utisnite u rub tijesta.
8. Pecite još oko 35 minuta, tj. dok pita ne zamiriše i poprimi malo tamniju boju. Ohladite, posipajte šećerom u prahu i uživajte!