Srećom, ona ima razumijevanja za moju ljubav prema kuhanju pa prilično strpljivo gleda kako mijesim, miksam i mažem, istovremeno plešući i pjevajući da bih nju zabavila. Tako gotovo svaki dan spremim nešto novo, istražujući i smišljajući nove kombinacije okusa.
Pa sam došla i do bulgura. Nakon što sam čitala o njegovim blagotvornim karakteristikama te ga probala nekoliko puta u restoranima, poželjela sam ga i sama spremiti. Bulgur je prerađevina pšenice te je odličan izvor vlakana, a možete ga pronaći na policama sa zdravom hranom. Prvo sam radila pilav, a zatim su mi na pamet pali ovi krasni popečci. Ja sam ih jela kao glavno jelo, uz kiselo vrhnje i grillani patliđan, a cimeru sam ipak spekla i par kobasica, da mu ne bude 'pretanko'. Stvarno su prefini, vrlo zasitni, a opet lagani. Odlično jelo za svako doba dana. Probajte i javite mi kako vam se čine! Dobar tek!
Sastojci za 10-12 kom:
- 200 ml bulgura
- 400 ml vode
- 2 srednje tikvice
- 1 srednji luk
- 2 jaja
- 2 češnjaka
- 5 žlica krušnih mrvica
- 5 žlica integralnog brašna + jos za uvaljati
- 1 žlica sušenog ili svježeg nasjeckanog peršina
- Sol, kajenski papar
- Ulje za prženje
1. Zakuhajte vodu sa žličicom soli pa prelijte preko bulgura. Poklopite i pustite da stoji 20 min. Iscijedite višak vode ako ga bude.
2. Tikvice i luk naribajte i pustite da stoje 15 min pa dobro ocijedite.
3. Pomiješajte sve sastojke, začinite po ukusu i pustite da smijesa malo odstoji. Zatim oblikujte polpete te ih uvaljajte u brašno sa svih strana.
4. Pržite na vrućem ulju oko 4 min sa svake strane, dok lijepo ne posmeđe.
5. Izvadite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće pa poslužite s kiselim vrhnjem kao glavno jelo ili prilog.
Matejku možete pratiti i na njezinom blogu Life Tastes Like Chocolate.