Tijesto od skute vrlo je mekano i podatno dok ga radite, a prhko nakon pečenja. Iako izgledaju kao pecivo, ove su rolice zapravo keksići punjeni bademima i cimetom, mirišljavi i mekani. Umjesto badema, možete koristiti i orahe ili lješnjake, a možete i potpuno promijeniti nadjev - i staviti mak ili pekmez, sigurna sam da bi bile odlične.
Vrlo su jednostavne za pripremu i zapravo brzo gotove. Na moju listu za ponavljanje idu sigurno, već ih mogu zamisliti s raznim nadjevima na tanjuru s božićnim kolačima. Nadam se da ćete ih isprobati i javiti nam svoje dojmove!
Za 20-24 kom
Vrijeme pripreme: 45 min + 15 min za pečenje
Sastojci:
- 100 g skute ili krem sira
- 100 g omekšalog maslaca
- 1 žlica šećera u prahu
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 100 g brašna
- 30 g mljevenih badema
- 30 g smeđeg šećera
- 1 žličice cimeta
- 1 bjelanjak pomiješan sa žlicom vode
- 2 žlice šećera
Priprema:
- Maslac, šećer u prahu, vaniliju i sir pomiješajte mikserom dok se ne sjedine.
- U tu smjesu prosijte brašno i kuhačom ili špatulom umiješajte u tijesto. Možete koristiti i ruke. Kad dobijete kuglu mekog tijesta, stavite ga u hladnjak na 30 min.
- Bademe, smeđi šećer i cimet pomiješajte. Pećnicu zagrijte na 190°C.
- Tijesto izvadite na pobrašnjelu površinu i razvaljajte u krug na debljinu 1 mm. Možete i iskoristiti tanjur pa pomoću njega izrezati tijesto u pravilan krug, a ostatak tijesta premijesiti pa kasnije ponoviti postupak koji slijedi.
- Premažite ga bjelanjkom pomiješanim s malo vode te posipajte bademima.
- Zatim tijesto izrežite na 16 trokuta - prvo na 4 cjeline, pa svaku od njih na pola i onda još jednom. Počevši od vanjske strane (najkraće) svakog trokuta valjajte rolice.
- Slažite ih u protvan obložen papirom za pečenje, premažite ostatkom bjelanjka i posipajte s malo kristal šećera. Pecite 15-18 minuta, dok ne porumene. Poslužite hladne ili tople, dobar tek!