Poznati kuhar Yotam Ottolenghi, rođen u Jeruzalemu, ali već dugo na britanskoj adresi, moja je dugogodišnja inspiracija. Obožavam prelistavati njegove kuharice, posebno one u kojima donosi i obrađuje recepte u kojima je glavna zvijezda povrće. Kuharice su to pod nazivima „Plenty“ i „Plenty More“. Sve su to mahom vegetarijanski recepti, iako Ottolenghi nije vegetarijanac. I upravo je ovaj današnji recept inspiriran Ottolenghijevim receptom „Very full tart“ (iz kuharice „Plenty“), u kojem Ottolenghi za podlogu koristi prhko tijesto, ja pak danas koristim lisnato tijesto (inače i ja koristim prhko tijesto u tartevima, ali danas sam odlučila iskoristiti lisnato tijesto koje sam imala u hladnjaku).
Ottolenghi povrće peče u pećnici, ja ga pečem u woku (nekako sam brža tako). Sve ostalo je skoro pa isto. Ili samo mrvicu drugačije, npr. ja nisam koristila lišće lovora i malo sam izmijenila količine sastojaka. Ali na kraju priče, tu smo negdje. Ovaj je tart pravi nagovještaj ljeta. Prepun finog ljetnog povrća, divnih okusa i boja. Kao i fine kremaste ricotte, ali i slanog feta sira. Kombinacija je ovo raznih okusa i tekstura koja nikog neće ostaviti ravnodušnim. Jeste spremni za ljeto?
Sastojci:
- 1 pakovanje lisnatog tijesta (možete koristiti ono svježe, već razvaljano ili zamrznuto koje ste odmrznuli i razvaljali na veličinu kalupa u kojem ćete peći tart.)
- ½ svježe crvene paprike
- ½ svježe žute paprike
- 1 srednje velika tikvica
- 1 srednje veliki patlidžan
- 2 mlada luka
- 1 manji batat/slatki krumpir
- 7 komada cherry rajčice (prepolovljene na pola)
- 100 g ricotte
- 75 g feta sira
- 1 jaje
- 1 kiselo vrhnje
- nekoliko grančica svježe majčine dušice (ili dva prstohvata sušene)
- sol, papar
Priprema:
- Operite povrće i narežite ga na kockice veličine 3 cm. Batat/slatki krumpir ogulite, operite pa narežite. Ali nemojte guliti tikvicu i patlidžan. Mladi luk narežite na kolutiće. A cherry rajčice na polovice (one vam trebaju na samom kraju).
- Na maslinovom ulju u woku ispržite prvo patlidžan, kad je dobio finu zlatnu boju i hrskavu koricu, izvadite ga van pa u istom woku pržite redom papriku, u koju nakon 10 minuta dodajte tikvice, pa batat i mladi luk. Pržite sve dok povrće ne dobije lijepu boju i lagano ne omekša (otprilike 15-20 minuta). Posolite i popaprite pa ugasite vatru i pustite da se povrće lagano ohladi.
- Jaje dobro izmješajte s kiselim vrhnjem i lagano posolite pa dodajte na listiće trganu majčinu dušicu.
- Na razvaljano lisnato tijesto stavite pripremljeno povrće i dobro mu preklopite rubove da nadjev ne iscuri.
- Nakon toga po povrću dodajte ricottu pa mrvljeni feta sir. I sve zalijte pripremljenim nadjevom od kiseolg vrhnja i jaja. Pazite da vam ne iscuri preko rubova (pomognite si velikom žlicom).
- Na kraju u nadjev utisnite cherry rajčice i sve još jednom posipajte listićima majčine dušice.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ventilacija) i pecite oko 35-40 minuta, odnosno, dok tart ne dobije lijepu boju. Pazite da vam rubovi tijesta ne izgore (smanjite temperaturu ako primijetite da tijesto brzo gori).
- Kad je tart pečen, izvadite ga na rešetku i pustite da se ohladi jedno 10 minuta i potom služite. Izvrstan je i topao, i hladan.
Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici.