Za mene je to fantastično ukusno, prvenstveno jer dolazim iz južnih krajeva gdje se svakodnevni jelovnici ne sastoje od navedenih sastojaka. No opet, kao profesionalac volim komponirati različite sastojke, u potrazi za savršenim okusima, pritom istraživati hranu kao kulturu. Jer hrana dolazi do izražaja u svojstvu kulture tek onda dok se priprema i način na koji se konzumira.
Ovim specijalitetom vraćamo se na dvore zagorske, u vrijeme plemenitaša i aristokrata čije su gozbe sadržavale najfinije namirnice pripremljene na način koji i danas poznajemo.
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Broj osoba: 4
Sastojci:
500 g svinjske pisanice
100 g suhih šljiva
2 dcl bijelog vina
0.3 dcl šljivovice
3 dcl temeljca
1 žlica svinjske masti
3 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
- Svinjsku pisanicu očistite od žila i žilica. Dugačkim nožem napravite džepić u koji punite suhe šljive. Začinite sa soli i paprom.
- Pisanicu uvaljajte u brašno i lagano prepržite na svinjskoj masti sa svih strana.
- Dolijete bijelo vino. Iskuhajte ga na 1/3, zatim dolijte temeljac i pustite da kuha 20 minuta.
- Kad se tekućina reducira, dodajte kiselo vrhnje i šljivovicu. Začinite i poslužite.