Kolumne 14. studenoga 2013.

Svinjska pisanica 'Stubica'

sinja bloger.JPG
gastro postao gastro.24sata.hr
Svinjska pisanica „Stubica“ je tradicionalno zagorsko jelo oplemenjeno mladim vinom i prilozima koje obilježavaju ovo godišnje doba. Pa se tako uz „Stubicu“ najčešće poslužuju restani krumpir, bundeve, žganci, mlinci, krpice, zelje i ostalo povrće začinjeno bučinim uljem, pripremljeno na svinjskoj masti.

Za mene je to fantastično ukusno, prvenstveno jer dolazim iz južnih krajeva gdje se svakodnevni jelovnici ne sastoje od navedenih sastojaka. No opet, kao profesionalac volim komponirati različite sastojke, u potrazi za savršenim okusima, pritom istraživati hranu kao kulturu. Jer hrana dolazi do izražaja u svojstvu kulture tek onda dok se priprema i način na koji se konzumira.

Ovim specijalitetom vraćamo se na dvore zagorske, u vrijeme plemenitaša i aristokrata čije su gozbe sadržavale najfinije namirnice pripremljene na način koji i danas poznajemo.

Vrijeme pripreme: 40 minuta
Broj osoba: 4

Sastojci:
500 g svinjske pisanice
100 g suhih šljiva
2 dcl bijelog vina
0.3 dcl šljivovice
3 dcl temeljca
1 žlica svinjske masti
3 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

  1. Svinjsku pisanicu očistite od žila i žilica. Dugačkim nožem napravite džepić u koji punite suhe šljive. Začinite sa soli i paprom.
  2. Pisanicu uvaljajte u brašno i lagano prepržite na svinjskoj masti sa svih strana.
  3. Dolijete bijelo vino. Iskuhajte ga na 1/3, zatim dolijte temeljac i pustite da kuha 20 minuta.
  4. Kad se tekućina reducira, dodajte kiselo vrhnje i šljivovicu. Začinite i poslužite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.