Isprobajte jednostavni recept za najukusniju pitu koju su na radionici "Slatke pite i pitice" udruženim snagama pripremili naši blogeri Sandra Rončević, Jadrana Ćurković i Dino Bebić. Ova pita osvojit će vas kombinacijom bundeve, javorovog sirupa, đumbira, vanilije, kardamoma i još mnogo toga...
Tart od bundeve i đumbira
Nadjev:
- 400 - 500 g muškatne bundeve
- 100 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera
- 4 žlice javorovog sirupa
- 2 jaja
- 1-2 žlice brašna
- 2 vanilin šećera
- Malo paste od vanilije ili 1 žličicu ekstrakta od vanilije
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica kardamoma
- 2 žličice svježeg sitno ribanog đumbira
- Malo muškatnog oraščića (2-3 poteza na sitni ribež)
- 3 žlice džema od dunja
Tijesto:
- 300 g brašna
- 200 g maslaca
- Prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 1 jaje
- 1-2 žlice ledeno hladne vode
- 1 žlica slatkog vrhnja
Postupak
1. Prvo napravite tijesto. Umiješajte sve suhe sastojke, pa prstima povežite s maslacem. Kada dobijete mrvičastu masu dodajte jaje, vrhnje i vodu, pa umijesite prhko tijesto. Ukoliko se lijepi, dodajte još brašna. Oblikujte disk, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak minimalno pola sata.
2. Ugrijte pećnicu na 170 °. Bundevu narežite na četvrtine, očistite od koštica i stavite na papirom obložen lim za pečenje. Stavite peći 30-40 minuta. Malo ohladite i dok je još mlaka odvojite od kore žlicom, te ju usitnite vilicom. Poželjno je imati pomalo nejednaku teksturu, zato ju i ne usitnjujemo štapnim mikserom jer ne želimo postići ujednačeni pire. Dok je bundeva mlaka umiješamo svježe naribani đumbir.
3. Tijesto razvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pečenje. Možete koristiti kalup za torte ili kalup za tart s valovitim rubom. Ovaj recept je idealan za kalup promjera 30 cm. Poravnajte tijesto po dnu i uz rubove, pa ga na nekoliko mjesta po dnu probodite vilicom. Stavite peći nekih 10ak minuta, ili dok lagano ne porumeni. Izvadite ga vani da odstoji, dok ne pripremite nadjev.
4. Pjenjačom izmiješamo jaja i šećere, pa dodamo bundevu s đumbirom. Dodamo vrhnje i vaniliju, pa pjenjačom opet izmiješamo dok se sastojci ne povežu. Polupečeno tijesto namažemo džemom od dunja, pa na njega izlijemo nadjev. Pitu stavimo peći 30-45 minuta.
5. Ohladimo na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja možemo posuti malo cimetom i dodati sa strane sladoled od vanilije. Pita je izvrsna i potpuno ohlađena u hladnjaku, kada kao da dobiva jednu profinjeniju dimenziju.
Jadranu možete pratiti i na njezinoj Facebook stranici.