Kolumne 05. rujna 2017.

Fantastičan tart od bundeve i đumbira

Tart od bundeve i đumbira
1/2
foto: Grgur Žučko/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam savršen recept za slatku pitu!

Isprobajte jednostavni recept za najukusniju pitu koju su na radionici "Slatke pite i pitice" udruženim snagama pripremili naši blogeri Sandra Rončević, Jadrana Ćurković i Dino Bebić. Ova pita osvojit će vas kombinacijom bundeve, javorovog sirupa, đumbira, vanilije, kardamoma i još mnogo toga...

Tart od bundeve i đumbira

Nadjev:

  • 400 - 500 g muškatne bundeve
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera
  • 4 žlice javorovog sirupa
  • 2 jaja
  • 1-2 žlice brašna
  • 2 vanilin šećera
  • Malo paste od vanilije ili 1 žličicu ekstrakta od vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica kardamoma
  • 2 žličice svježeg sitno ribanog đumbira
  • Malo muškatnog oraščića (2-3 poteza na sitni ribež)
  • 3 žlice džema od dunja

Tijesto:

  • 300 g brašna
  • 200 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice ledeno hladne vode
  • 1 žlica slatkog vrhnja

Postupak

1. Prvo napravite tijesto. Umiješajte sve suhe sastojke, pa prstima povežite s maslacem. Kada dobijete mrvičastu masu dodajte jaje, vrhnje i vodu, pa umijesite prhko tijesto. Ukoliko se lijepi, dodajte još brašna. Oblikujte disk, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak minimalno pola sata.

2. Ugrijte pećnicu na 170 °. Bundevu narežite na četvrtine, očistite od koštica i stavite na papirom obložen lim za pečenje. Stavite peći 30-40 minuta. Malo ohladite i dok je još mlaka odvojite od kore žlicom, te ju usitnite vilicom. Poželjno je imati pomalo nejednaku teksturu, zato ju i ne usitnjujemo štapnim mikserom jer ne želimo postići ujednačeni pire. Dok je bundeva mlaka umiješamo svježe naribani đumbir.

3. Tijesto razvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pečenje. Možete koristiti kalup za torte ili kalup za tart s valovitim rubom. Ovaj recept je idealan za kalup promjera 30 cm. Poravnajte tijesto po dnu i uz rubove, pa ga na nekoliko mjesta po dnu probodite vilicom. Stavite peći nekih 10ak minuta, ili dok lagano ne porumeni. Izvadite ga vani da odstoji, dok ne pripremite nadjev.

4. Pjenjačom izmiješamo jaja i šećere, pa dodamo bundevu s đumbirom. Dodamo vrhnje i vaniliju, pa pjenjačom opet izmiješamo dok se sastojci ne povežu. Polupečeno tijesto namažemo džemom od dunja, pa na njega izlijemo nadjev. Pitu stavimo peći 30-45 minuta.

5. Ohladimo na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja možemo posuti malo cimetom i dodati sa strane sladoled od vanilije. Pita je izvrsna i potpuno ohlađena u hladnjaku, kada kao da dobiva jednu profinjeniju dimenziju.

 

Jadranu možete pratiti i na njezinoj Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.