Kolumne 13. travnja 2015.

Torta s jagodama

Torta-s-jagodama
foto: Tatjana Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je fina, osvježavajuća tortica s omiljenim nam jagodama.

Iako je prava sezona domaćih jagoda tek pred nama, teško je odoljeti ovim prvim, trenutno dostupnim. Za ovu tortu inspirirao me kolač Ledeno nebo za koji recept imam već dugo ali ovo je malo modificirana verzija. Volite li lagane voćne slastice, ovo je torta za vas.

Nježna i osvježavajuća voćna torta s dodatkom tonke, finog začina neodoljivog okusa i mirisa. Tonka se može koristiti kao zamjena za vaniliju ali ona je puno više od toga, podsjeća i na bademe i klinčiće, punog je okusa i mirisa koji osvaja na prvu. Tonku možete kupiti u dućanima sa začinima (može se naručiti putem interneta).

Sastojci:

Za biskvite:

  • 9 bjelanjaka
  • 9 žlica šećera
  • 9 žlica brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1-2 dl vrućeg mlijeka  torta-s-jagodama | Author: Tatjana Pastuović Klaić foto: Tatjana Pastuović Klaić

Za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 9 žlica šećera
  • 7 žlica brašna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Sjemenka tonke
  • 8 dl mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 500 g jagoda

Priprema:

  1. Bjelanjke malo posoliti i izmiksati ih u čvrsti snijeg. Tijekom miksanja postupno dodavati šećer. Pomiješati brašno s praškom za pecivo pa pažljivo, ručno umiješati u snijeg od bjelanjaka.
  2. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela. Kalup za tortu promjera 24 cm obložiti papirom za pečenje pa u njega uliti jedan dio smjese, staviti u zagrijanu pećnicu i peći 10ak minuta na 150°C. Ponoviti s preostalom smjesom. Imate li više kalupa i pećnicu s ventilatorom, možete sve peći u isto vrijeme, važno je da se tijesto ne prepeče, biskviti trebaju ostati svijetli.
  3. Prokuhati 2 dl mlijeka i hladne biskvite preliti s malo vrućeg mlijeka (možda će vam biti dovoljno i manje mlijeka).
  4. Pripremiti kremu. U veću posudu uliti mlijeko i zagrijati ga. U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati malo vrućeg mlijeka, zatim brašno, vaniliju i malo naribane tonke (ribati na sitni ribež, kao muškatni oraščić). Uliti u preostalo mlijeko i skuhati kremu.
  5. U ohlađenu kremu dodati 250 g maslaca (mekanog).
  6. Očistiti jagode i narezati ih na tanje komade.
  7. Prvi biskvit premazati dijelom kreme, po kremi rasporediti dio jagoda i malo ih utisnuti u kremu. Sve ponoviti i sa preostala dva biskvita.
  8. Tortu premazati šlagom i ukrasiti jagodama. Prije posluživanja dobro ohladite.

Dobar tek!

Tatjanu možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.