16. kolovoza 2016.

Brzinska marinada za ražnjiće: Kriške limuna napravit će čudo

Ražnjići
gastro postao gastro.24sata.hr
Za ražnjiće je najbolja tvrđa riba, poput lososa i tunjevine, a niste li je stigli marinirati, nanižite je na štapiće s kriškama limuna. Bit će odličnog okusa i mirisa

Ražnjići su odlično rješenje za lagani ljetni obrok, pogotovo ako očekujete društvo, a različitim kombinacijama mesa i povrća te morskih plodova i povrća možete kreirati ukusno jelo. Nastojte sve sastojke narezati na komadiće koji su otprilike iste veličine kako bi se svi jednako ispekli. Upotrebljavajte povrće koje je “čvrsto”, odnosno ono koje se neće raspasti kad ga budete probijali štapićima.

Neravne morske plodove, kao što su kozice, škampi i slično, nabodite na dva paralelno postavljena štapića. Tako ćete ih lakše položiti na rešetke za pečenje i ravnomjernije će se peći. Pripazite na to da između komadića hrane na štapiću ostavite malo mjesta jer, ako natiskate hranu, toplina neće moći cirkulirati. Ako meso niste marinirali prije pečenja, jednostavno ćete pripremiti “marinadu” tako što ćete između komadića mesa rasporediti komadiće limuna tako da limun dodiruje meso. Kako limunov sok bude pomalo natapao meso, ono će se polako karamelizirati i upijati aromu dok se bude peklo. Drvene ražnjiće premažite tankim slojem ulja kako se hrana ne bi lijepila na njih. Marinirate li meso, držite ga u marinadi barem 30 minuta, a idealno bi bilo cijelu noć. No nemojte u istoj marinadi marinirati i povrće, a čim izvadite meso, marinadu bacite.

Upotrijebite li voće, to će vašem ražnjiću dati pomalo orijentalnu i slatkastu notu. Na manje komade narežite ananas, breskvu, jabuku ili prepolovite marelicu pa nabodite na ražnjić u kombinaciji s piletinom i ispecite. Možete napraviti i vegetarijansku verziju, s gljivama, tofuom ili sejtanom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.