16. svibnja 2014.

Chef koji kuha u oblacima

hruban.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Mislim da neću imati previše vremena za uživanje u pogledu, ipak će na večeri biti 22 ljudi koje treba poslužiti i omogućiti im vrhunski gastronomski užitak - kažeTomislav Hruban koji će ugostiti gurmane na platformi postavljenoj na 50 metara visine

Zagreb će od 11. do 15. lipnja ugostiti jedinstvenu gastronomsku atrakciju. Provjereni koncept Dinner in the Sky, odnosno u slobodnom prijevodu "večera na nebu", nakon brojnih svjetskih odredišta dolazi u Hrvatsku, a tim povodom razgovarali smo sa chefom Tomislavom Hrubanom koji će na 50 metara visine ugostiti sve one željne novih iskustava i vrhunske hrane. Šef kuhinje hotela Westin, ispred kojeg će se u visine vinuti neobični restoran, jedan od najboljih chefova ovog dijela Europe i osvajač brojnih međunarodnih priznanja, s nestrpljenjem očekuje iskušati svoje kulinarske vještine u zračnom prostoru glavnog grada. Centar Zagreba na pet če dana postati bogatiji za još jedan vrhunski restoran, kapaciteta 22 ljudi i nezaboravnog pogleda, a chef Tomislav pobrinut će se da i hrana bude na jednakom nivou.

Kada i zbog čega ste se zaljubili u kulinarstvo?

U kulinarstvo sam se zaljubio još od malih nogu, ali mogu reći da sam se ozbiljnije počeo baviti kuhanjem od četrnaeste godine, kada sam krenuo u srednju školu i povremeno počeo raditi u obiteljskom restoranu, kojeg je otvorio moj djed.

Nakon obiteljskog restorana karijeru ste nastavili u kuhinjama hotela. Koja je razlika?

Razlika je ogromna. Puno je jednostavnije raditi u nekom restoranu, jer je ponuda manja i možete se puno igrati s namirnicama. I u hotelu možete slobodno kreirati, ali sama činjenica da u kuhinji uz mene radi 36 ljudi znatno povećava obim posla. Tu su i razni meniji, carte za svaku prigodu pa jela s halal i košer certifikatom, tako da je broj jela koje pripremamo u Westinu impresivan i sve mora besprijekorno funkcionirati.
Sigurno ste za vrijeme rada u Westinu ugostili brojne svjetske zvijezde, političare, sportaše...

Jeste li imali neke neuobičajene zahtjeve?

Istina, ugostili smo brojne poznate svjetske ličnosti i političare poput Georga Busha ili Vladimira Putina. Dogodi se ponekad neki neobični zahtjev poput narudžbe bifteka za psa ili potreba za sto kilograma leda u sobi. Ne mogu vam otkriti o kome se radi, ali trudimo se ispuniti sve želje naših gostiju.

Koja je vaša filozofija u kuhinji? Jela koje svjetske kuhinje najradije pripremate?

Najvažnije mi je da gost dobije kvalitetu i to kroz namirnice, prezentaciju i okuse. Pripremamo jela mnogih svjetskih kuhinja za naše goste i razne ambasade te veleposlanstva, tako da mi zadovoljstvo predstavljaju brojne poslastice, otvoren sam prema svemu. Ne zanemarujemo ni tradicionalnu hrvatsku kuhinju, dapače, rado gostima pripremamo domaća autohtona jela, a mislim da smo najpoznatiji po štruklima.

Bojite li se visine?

Dosad se nisam bojao, a sad ćemo definitivno vidjeti. Ipak mislim da neću imati previše vremena razmišljati o visini i uživati u pogledu, na večeri će biti 22 ljudi koje treba poslužiti i omogućiti im vrhunski gastronomski užitak.

Jeste li se pripremili za rad u tim, ne baš uobičajenim, uvjetima? Očekujete li neke poteškoće prilikom posluživanja jela?

Ovo je već razrađena ideja, tako da ne bi trebalo biti većih problema. Platforma na kojoj kuhamo i poslužujemo večeru osmišljena je posebno za ovakve prigode. Služe se četiri slijeda, s tim da se hladno predjelo i desert služe na zemlji, a toplo predjelo i glavno jelo u zraku. Takav je koncept osmišljen, jer zamislite koliki bi to prostor trebao biti da se smjeste sve namirnice i minimalno 88 tanjura.

Koliko objed traje i što gosti mogu očekivati na "večeri u oblacima"?

Nude se razni programi od doručka, ručka, šampanjca i naravno večere, koja će sigurno biti vrhunac ove manifestacije. Ako želite nazdraviti šampanjcem "iznad" Zagreba provest ćete otprilike 20 minuta, doručak i ručak traju oko 40 minuta, a večera sat vremena. Naravno neću sve otkriti, menu će do zadnjeg trenutka ostati tajna, ali mislim da će svi uživati.
Detaljne informacije možete potražiti ovdje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.