gastro postao
Pita od bundeve je tradicionalni sjevernoamerički desert koji se najčešće priprema za blagdan Halloween odnosno Noć vještica.
U klasično tijesto za pite stavlja se bundeva aromatizirana cimetom, đumbirom, klinčićem i muškatnim oraščićem. Rezultat je ukusna i kremasta poslastica kojoj je teško odoljeti. Stoga se ove jeseni svakako okušajte u pripremi jedinstvene delikatese.
Sastojci:
Za tijesto
- 1,5 šalica oštrog pšeničnog brašna
- 1 šalica maslaca
- 1/3 šalice hladne vode
- 1 žličica šećera
- ½ žličice soli
Za nadjev
- 700 g bundeve (Hokaido)
- 3 jaja
- 1 šalica smeđeg šećera
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 1 čajna žlica mljevenih klinčića
- ½ čajne žličice svježe naribanog đumbira ( ili đumbira u prahu)
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Prstohvat soli
- 250 ml mlijeka
- Tijesto za pitu pripremite na način da u zdjeli pomoću štapnog miksera pomiješate brašno, šećer, sol i maslac. Zatim polako dolijevajte vodu i miješajte na najmanjoj brzini miksera sve dok se smjesa ne počne grudati i poprimi izgled krušnih mrvica. Dobiveno tijesto možete malo posipati brašnom kako bi lakše rukama oblikovali kuglu i zamotali je u prozirnu foliju. Tijesto zatim stavite u hladnjak na cca 30 minuta kako bi odstajalo.
- Za to vrijeme ogulite i očistite bundevu te ju narežite na kockice. Kockice bundeve zatim kuhajte u tek malo vode (dovoljno da prekrije bundevu) dok ne omekšaju. Druga mogućnost je da se bundeva nareže na polovice i peče u pećnici na 175°C dok ne omekša (cca 1h). Omekšanu bundevu zatim dobro ocijedite, usitnite i stavite u zdjelu. Dodajte šećer, cimet, klinčić, đumbir, muškatni oraščić i sol. U posebnoj zdjeli istucite jaja, dodajte ih smjesi bundeve i začina. Dobro promiješajte te polako dolijevajte mlijeko miješajući cijelo vrijeme.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto (debljine cca 0,5 cm) te ga prebacite u lim za pečenje i oblikujte prema njemu. Tijesto po dnu izbodite vilicom i prelijte pripremljenim nadjevom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C oko 10 minuta, a zatim temperaturu smanjite na 180°C i pecite još 40-ak minuta.
Po želji servirajte sa šlagom i posipano cimetom.
Savjet za kraj
Ukoliko želite "čvršću" pitu u nadjev stavite samo dva jaja, a ako želite da vaša pita bude što kremastija slobodno dodajte još jedno jaje receptu.